Olen yrittäjä ja valmistan puukkoja, miekkoja, panssaeira yms tavaroita. Nyt on tosin tullut vastaan järjestyslain 3 pykälä 12 monentti. Kaikki mikä siinä sallitaan kielletään aikaisemmin ja jos minulta tilataan/haluan tehdä jotain "kiellettyjä" niin olen ongelmissa. Joten kysynkin:
Missä kohtaa asia muuttuu taiteelliseksi? Kuka sen päättää ja millä perusteilla? Kuinka selvä linkki pitää olla historialliseen tapahtumaan? Ja ehkä tärkeintä jos teen tämän pykälän pohjalta mitä minun pitää ottaa huomioon tuotetta tehdessä ja myynnissä?

Taidetta tuskin kuitenkaan tullaan ikinä määrittelemään mutta jos sen perusteella voi joutua jopa kahdeksi vuodeksi vankilaan niin olisi kiva tietää millä perusteilla sinne joutuu/miten estää sinne joutuminen.

1 vastaus


Minilex

49 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lähtökohtaisesti vaarallisten esineiden (kuten esimerkiksi nyrkkirautojen, stilettien yms.) valmistus, maahantuonti, kauppa ja hallussapito on kielletty. Järjestyslain pykälä otsikolla ”vaarallisten esineiden keräily”, on poikkeus sääntöön. Pykälän tarkoitus on, että nimenomaan keräilijät pystyvät tällaisia esineitä hankkimaan. Säädettäessä pykälää on nimittäin katsottu, että keräilytarkoituksessa valmistettavien tai maahantuotavien esineiden yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle aiheuttama uhka yleiselle turvallisuudelle on verrattain vähäinen ottaen huomioon keräilijöiden vähäinen määrä.

Pykälä mahdollistaa historiallisesti ja taiteellisesti arvokkaiden esineiden maahantuonnin, kaupan yms. Pykälän sanamuoto kuuluu seuraavasti:

”Esinettä pidetään historiallisesti arvokkaana, jos sillä on liittymäkohtia huomattavaan henkilöön, tapahtumaan, paikkaan tai aikakauteen taikka jos sillä ikänsä, harvinaisuutensa, tyypillisen edustavuutensa tai muun niihin verrattavan syyn vuoksi on taide-, ase- tai sotahistoriallista taikka kansantieteellistä merkitystä. Taiteellisesti arvokkaana esinettä pidetään, jos se muotoilunsa, pintakäsittelynsä tai koristelunsa vuoksi edustaa tiettyä tyylikautta tai muutoin on taiteelliselta kokonaisuudeltaan merkittävä.”

Historiallisesti tai taiteellisesti arvokkaana esineenä on pidettävä ainoastaan alkuperäistä esinettä, ei tällaisen esineen teollisesti valmistettuja jäljitelmiä. Esimerkiksi historiallisesti merkittävässä elokuvassa käytetty esine voi olla historiallisesti arvokas, mutta tällaista arvoa ei ole katsottava olevan saman valmistussarjan muilla esineillä.

Historiallisesti arvokkaana esinettä voidaan säännöksen mukaan pitää ainoastaan silloin, kun sillä on jokin pykälässä mainituista historiallisista liittymäkohdista. Esineen voidaan katsoa liittyvän tässä pykälässä tarkoitetulla tavalla huomattavaan henkilöön ainakin silloin, kun se on ollut henkilön käytössä siinä tehtävässä tai muussa yhteydessä, joka on aikaansaanut henkilön historiallisen merkityksen. Tapahtumaan, paikkaan tai aikakauteen esine liittyy ainakin silloin, kun sen käytöllä tai olemassaololla on ollut kyseiselle tapahtumalle, paikalle tai aikakaudelle olennainen merkitys. Ikänsä johdosta esineellä on historiallista merkitystä, jos esine on oman esinetyyppinsä edustajana iäkäs tai jos se on aikakaudelta, jolta peräisin olevia esineitä jo lähtökohtaisesti on pidettävä historiallisesti arvokkaina.

Taiteellisesti arvokkaana esinettä on pidettävä silloin, kun se on valmistettu nimenomaisesti taiteellisessa tarkoituksessa. Pelkästään se, että esine on valmistettu koriste-esineeksi, ei tee siitä taiteellisesti arvokasta.

Esineen maahantuojan, valmistajan tai kaupanpitäjän tehtävänä olisi osoittaa esineen historiallinen yhteys tai sen taiteellinen arvo. Selvittäminen voisi tapahtua esineen historialliseen taustaan, valmistamiseen taikka hankkimiseen liittyvällä asiakirjadokumentaatiolla.
Viime kädessä, jos asiasta uhkaa tulla tuomio, esineen historiallisesta tai taiteellisesta arvosta päättää tuomari. Sitä ennen asia on luultavammin poliisin ja syyttäjän arvioitavana.

Toivottavasti nämä perustelut selvensivät asiaa. Hyvä on pitää mielessä nimenomaan tämän pykälän tarkoitus eli se, että esineille tulisi olla nimenomaan jonkinlaista keräilyarvoa ei pelkästään koristearvoa. Mikäli epäilet, että esine ei täytä pykälän ehtoja, on tietenkin turvallisinta olla tuomatta sitä maahan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]