Tradenomi opiskelijat A, B ja C perustivat atk-alan konsultointiyrityksen, jonka toiminimi oli Atk-palvelu A, B ja C. Yhtiölle oli hankittu tietokoneita ja muita tarvikkeita 50 000 eurolla. Rahat lainattiin Lähipankista. Yhtiö ajautui taloudellisiin vaikeuksiin eikä pystynyt maksamaan velkaansa määräpäivänä. Pankki vaati B:ltä velan maksua, koska tiesi tämän olevan varakkaan liikemiehen X poika. B totesi pankinjohtajalle puhelimessa: ”En minä ole vastuussa velasta eikä myöskään yhtiömies A, koska velkakirjassa on vain yhtiömies C:n allekirjoitus. Lisäksi velan takaajana oli C:n isä O, joten velkaa sinun tulee vaatia puoliksi C:ltä ja hänen isältään.”

Selosta perustellen, minkälainen oli A, B, C, X ja O:n mahdollinen vastuu yhtiön velasta.

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Päättelen, että kyse on avoimesta yhtiöstä. Avoimen yhtiön yhtiömies vastaa yhtiön velvoitteista niiden täyteen määrään niin kuin omasta velastaan. Jos kyse on kommandiittiyhtiöstä, kukin vastuunalaisista yhtiömiehistä vastaa veloista kuten omista veloistaan. Kunkin avoimen yhtiön yhtiömiehen tai kommandiittiyhtiön vastuunalaisen yhtiömiehen velkavastuu yhtiön velvoitteista on samanlaista. Vastuu yhtiön velvoitteista on henkilökohtaista, rajatonta, ensisijaista ja solidaarista.

Vastuun henkilökohtaisuus tarkoittaa sitä, että vastuunalainen yhtiömies vastaa kaikella henkilökohtaisella omaisuudellaan yhtiön veloista. Vastuun rajattomuus merkitsee sitä, ettei vastuunalaisen yhtiömiehen vastuuta yhtiön velvoitteista voida rajata koskemaan vain tiettyjä yhtiön velkoja. Ensisijaisuus puolestaan tarkoittaa, että yhtiön velkoja voi velan perinnässä kääntyä suoraan vastuunalaisen yhtiömiehen puoleen eikä hänen tarvitse periä velkaa yhtiöltä tai edes osoittaa, että yhtiö on maksukyvytön tai ettei yhtiö voi muusta syystä suorittaa velkoja. Vastuun solidaarisuus merkitsee sitä, että jokainen vastuunalainen yhtiömies vastaa yhtiön veloista omasta ja toisten yhtiömiesten puolesta. Tämän vuoksi velkoja voi periä saatavansa täysimääräisesti yhdeltäkin vastuunalaiselta yhtiömieheltä, jonka hän saa valita vapaasti.

Jokaisella avoimen yhtiön yhtiömiehellä ja kommandiittiyhtiön vastuunalaisella yhtiömiehellä on oikeus yksinään toimia yhtiön puolesta eli esimerkiksi tehdä yhtiötä sitovia sopimuksia. Tämä merkitsee, ettei yhtiömiesten velkavastuun kannalta ole merkityksellistä, oliko velkakirjassa myös muiden kuin C:n allekirjoitus. Koska C on yhtiömiehenä ollut oikeutettu solmimaan itsenäisesti sopimuksia yhtiön puolesta, velkojan ei tarvitse välittää muiden yhtiömiesten allekirjoitusten puuttumisesta, sillä jokaisella yhtiömiehellä on oikeus edustaa yhtiötä ja kirjoittaa sen toiminimi yhtiön toimialaan kuuluvissa asioissa. Eri asia on, jos yhtiömiehen tekemä oikeustoimi ei kuulunut kaupparekisteristä ilmenevään yhtiön toimialaan tai jos C:n oikeutta yhtiön puolesta toimimiseen oli rajoitettu jollakin tavoin yhtiösopimuksessa. Tällaiseen mahdolliseen rajoitukseen voidaan kuitenkin vedota pankkia vastaan vain, jos sen merkitsemisestä kaupparekisteriin oli kuulutettu ennen sopimuksen tekemistä tai pankki muusta syystä oli tietoinen rajoituksesta.

Tilanteen kuvauksen perusteella siis A, B ja C vastaavat kukin yhtiön velkojalle velasta täyteen määräänsä kuten omasta velastaan, ja velkoja voi vaatia maksua keneltä tahansa heistä tai kaikilta. Oletan, että X ei ole sitoutunut vastaamaan velasta miltään osin. Näin ollen hän ei vastaa velasta lainkaan. Hän voi kuitenkin myöhemmin halutessaan ottaa vastattavakseen velasta. O:n vastuu yhtiön velasta konkretisoituu eri tavalla riippuen siitä, oliko hänen yhtiön puolesta antamansa takaus ensisijainen eli omavelkainen takaus vai toissijainen takaus. Ensisijainen takaus merkitsisi, että O vastaisi velasta samaan tapaan kuin yhtiömiehet, eli velkoja voisi kohdistaa vaatimuksensa velan eräännyttyä heti suoraan O:ta kohtaan. Jollei muuta ole sovittu, takaus oletetaan lain mukaan kuitenkin toissijaiseksi takaukseksi, mikä merkitsee, että O vastaa velasta vasta kun yhtiö ja sen yhtiömiehet on todettu maksukyvyttömiksi jossakin maksukyvyttömyysmenettelyssä, kuten ulosotossa.

Jos joku yhtiömies joutuu maksamaan velasta päälukuansa suuremman osuuden esimerkiksi sen vuoksi, että velkoja on vaatinut maksua yksin häneltä, yhtiömiehellä on kuitenkin takautumis- eli regressioikeus. Yhtiön velan maksanut yhtiömies ei saa kuitenkaan regressioikeutta toista yhtiömiestä, vaan yhtiötä kohtaan. Takautumisoikeus toiseen yhtiömieheen voidaan kohdistaa vain yhtiön purkautuessa tai yhtiömiehen eroamisen johdosta laadittavassa erityisessä selvityksessä. Lisää yhtiömiesten takautumisoikeudesta tai mistä tahansa muusta aiheeseen liittyvästä kannattaa kysyä soittamalla lakipuhelimeemme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]