kuljetusyritys palkkaa kuskin ajamaan Ruotsiin viikoksi.
Toisena matkapäivänä kuski ei saavu sovittuun noutopaikkaan, ei vastaa viestein tai puheluihin. Kolmantena päivänä kuski ilmoitetaan kadonneeksi suomessa sekä ruotsissa. Neljäntenä päivänä kuski ilmoittaa olevansa kuumeessa. Tämän jälkeen ei vastaa yhteydenotto yrityksiin. Seitsemäntenä päivänä palaa rekan kanssa suomeen. Selviää, että kuski ryypännyt toisesta päivästä saakka. Yritykselle aiheutunut n 10 000€ tappiot ajamattomista kuormista, sekä laivalipuista saadakseen autonsa takaisin. Voidaanko tämä luokitella autovarkautena tai luvattomana haltuunottona?

1 vastaus


Minilex

59 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Ajoneuvon oikeudeton käyttö voi tulla rangaistavaksi joko luvattomana käyttönä tai moottoriajoneuvon käyttövarkautena. Moottoriajoneuvon käyttövarkaus edellyttää ajoneuvon käyttöön ottamista ilman lupaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että henkilöllä ei ole alun perinkään ollut lupaa ajoneuvon käyttämiseen. Tämä on tavallinen autovarkauden rangaistussäännös.
Ajoneuvon luvaton käyttö ei edellytä ajoneuvon käyttöön ottamista ilman lupaa vaan rangaistavaa on käyttää toisen omistamaa irtainta omaisuutta tai kiinteää konetta tai laitetta ilman lupaa. Luvattomasta käytöstä voidaan siis tuomita sellaisessakin tapauksessa, jossa henkilöllä on alun perin ollut lupa käyttää kyseistä omaisuutta, mutta tämä lupa on joko päättynyt ja henkilö jatkaa omaisuuden käyttämistä, tai hän käyttää omaisuutta luvan edellytysten vastaisesti.
Kuvailemassasi tilanteessa ajoneuvon käyttö voisi tulla rangaistavaksi luvattomana käyttönä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]