Kun avoimessa yhtiössä syntyy henkilökohtaisia erimielisyyksiä yhtiömiesten välille, kuinka tilanne ratkaistaan? Jos yhtiössä ei enää kuunnella yksittäisen yhtiömiehen mielipiteitä ja kehitetään yhtiötä sellaiseen suuntaan, joka ei ole yksittäisen yhtiömiehen mukaan se päämäärä, mihin alunperin yhdessä yhtiötä lähdettiin kehittämään? Yhtiössä on 4 henkilöä, joilla kaikilla on 25% omistusoikeus, voiko yksittäinen yhtiömies lahjoittaa toiselle yhtiömiehelle osuutensa ilman kaikkien yhtiömiesten suostumusta? Tai voiko 3 yhtiömiestä päättää yhden yhtiömiehen osuudesta ilman kyseessä olevan yhtiömiehen suostumusta? Ja jos yksittäinen yhtiömies haluaa erota yhtiöstä, miten määräytyy hänen arvo-osuutensa 25% sta, jos yhtiö on velkaa? Lasketaanko yrityksen arvo liikevaihdosta vai liikevoitosta?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Yhtiö- ja osakassopimuksessa voidaan sopia laista poiketen esimerkiksi joistakin avoimen yhtiön edustamista tai yhtiöosuuden luovutusta koskevista asioista. Jos näin ei ole tehty, sovellettavaksi tulevat riitatilanteissa henkilöyhtiölain säännökset.

Jokaisella yhtiömiehellä on oikeus hoitaa yhtiön toimialaa ja tarkoitusta vastaavasti yhtiön asioita. Jos toimi on tarkoituksen ja toimialan vastainen, tarvitaan aina kaikkien yhtiömiesten suostumus. Yhtiön tarkoituksena pidetään yleensä taloudellista tarkoitusta, jota varten yhtiö on perustettu, eli voiton tuottamista. Tämä aiheuttaa sen, ettei yhtiömies voi yksin ruveta yhtiölle epäedullisiin hankkeisiin. Toinen yhtiömies voi myös yksittäisessä toimessa kielto-oikeuttaan käyttämällä kieltää toista yhtiömiestä ryhtymästä johonkin tiettyyn toimenpiteeseen. Jos yhtiömies toimii kiellosta huolimatta ja aiheuttaa toimellaan vahinkoa, kiellon vastaisesti toiminut on korvausvastuussa aiheuttamastaan vahingosta.

Yhtiöosuus ei ole luovutettavissa, ellei näin ole nimenomaisesti yhtiösopimuksessa sovittu, eivätkä toiset yhtiömiehet suostu osuuden luovutukseen. Jos joku haluaa lahjoittaa osuutensa, muiden yhtiömiesten on annettava siihen suostumus. Jos yhtiön asioiden hoidosta ei päästä sopimukseen, yhtiömiehelle on annettu laissa useita perusteita, jolla hän voi vaatia yhtiön purkua, vaikka muut yhtiömiehet sitä vastustaisivatkin. Yhtiön purkamisen voidaan yleensä välttää purkua vaativan yhtiömiehen yhtiöosuuden lunastuksella.

Yhtiöosuuden lunastushinta on se hinta, joka yhtiömiehelle olisi tullut, jos omaisuus olisi jaettu yhtiön purkamisen jälkeen. Tämä edellyttää sitä, että yhtiöosuus arvotetaan laskennallisesti sen käypään arvoon. Koska lunastustilanteessa yhtiön toiminta jatkuu, huomioon voidaan ottaa myös yrityksen liikearvo, eli esimerkiksi hyvät asiakassuhteet ja niistä odotettavissa oleva hyöty. Käytännössä yhtiöosuuden arvo on yleensä se käypä arvo, joka siitä olisi saatavilla se myytäessä. Jos yhtiön netto-omaisuus on negatiivinen, eli yhtiöllä on enemmän velkaa kuin omaisuutta, lunastus tapahtuu niin, että yhtiömiehelle ilmoitetaan tämän maksettavaksi tulevan tappion osuus. Kannattaa muistaa, että lunastus ei poista yhtiömiehen vastuuta yhtiöllä eroamishetkellä olleista veloista. Eroamisen jälkeenkin yhtiömies on vastuussa niistä veloista, jotka ovat syntyneet ennen eron merkitsemistä kaupparekisteriin, mutta lunastuksen kohteena olevalla on esimerkiksi oikeus vaatia vakuutta veloista lunastavilta osakkailta. Usein lunastustilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen, jotta vastuukysymykset tulevat heti arvioiduiksi ja hoidetuiksi oikein.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]