Minilex - Lakipuhelin

Ulosottoasian vireillepano

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosottoasian vireilletulo ja täytäntöönpano edellyttävät, että hakijalla on ulosottoperuste, jossa vastaajalle on asetettu velvoite tai määräty turvaamistoimi, eikä siinä tarkoitettu oikeus ole lakannut maksun, vanhentumisen tai muun syyn vuoksi. Ulosottoa haetaan kirjallisella hakemuksella, joka toimitetaan vastaajan asuin-tai kotipaikan ulosottomiehelle tai muulle ulosottoviranomaiselle. Kirjallinen hakemus täytyy hakijan allekirjoittaa, jollei hän ole hakemusta laatinut, tällöin hakemuksen allekirjoittaa hakemuksen laatinut henkilö. Ulosottoa voi myös hakea sähköisellä viestillä, joka toimitetaan teknisen käyttöyhteyden avulla ulosoton valtakunnalliseen tietojärjestelmään. Tällaisessa tapauksessa hallintoviraston on täytynyt myöntää hakijalle lupa toimittaa hakemukset sähköisesti. Jos hakijalla on kyseinen lupa, häntä kutsutaan termillä tietojärjestelmähakija.

Jos ulosottoperusteessa ei ole mainittu saatavan määrää, täytyy saatavan määrä ilmoittaa ulosottohakemuksessa. Koron laskemista varten hakijan tulee ilmoittaa ulosottoperusteen antamisen tai edellisen ulosottokerran jälkeen tapahtuneiden lyhennysten määrät ja ajankohdat. Esimerkiksi jos velallinen on tehnyt niin kutsuttuja ohimaksuja, tällöin ne ilmoitetaan ulosottoviranomaiselle, jolloin uusi viivästyskorko lasketaan kyseisten suoritusten mukaan. Hakijalla on velvollisuus ilmoittaa ulosottomiehelle kaikki velallisen maksusuoritukset, jotka on saatu velalliselta muutoin kuin ulosoton kautta. Muussa tapauksessa ulosottotoimenpiteet voidaan keskeyttää tai peruuttaa. Ulosottoperusteesta annetaan ulosottohakemukseen tunnistetiedot, kuten ulosottoperusteen diarinumero, tuomion numero ja tuomion anto päivämäärä. Ulosottoperustetta ei tarvitse antaa liitteeksi ulosottoasiaan, jos kyseinen asia on ollut jo aiemmin vireillä ja ulosottoviranomaisella on jo tuomion tiedot rekisterissä. Myöskään salassa pidettävää osaa tuomiosta, ei tarvitse liittää ulosottohakemuksen liitteeksi. Jos hakija haluaa suppeaa ulosottoa, tulee se mainita erikseen ulosottohakemuksessa. Jos hakija haluaa velallisen passiiviperintään, tulee se mainita erikseen ulosottohakemuksessa. Jos jokin hakemuksessa ilmoitettu tieto myöhemmin muuttuu, hakijan tulee viipymättä ilmoittaa siitä ulosottomiehelle.

Jos useampi velallinen vastaa hakijan saatavasta tai saatavan osasta tai saatavaa koskeva ulosottoasia on jo vireillä tai laitetaan vireille samalla kertaa, ulosottohakemuksessa on ilmoitettava kuka on toisessa asiassa vastaavana kihlakunnanulosottomiehenä tai missä asiaa käsitellään tai kuka asiassa on velallisena.

Ulosottoasia tulee vireille kun ulosottohakemus saapuu paikalliselle ulosottoviranomaiselle tai ulosoton tietojärjestelmään, jollei myöhemmin käy ilmi, ettei ulosoton edellytyksiä ollut. Jos saamistodiste tai ulosottoperuste saapuu kirjallisena vasta kolmen viikon määräajan umpeuduttua, eikä hakemusasiakirjoja ole vielä ehditty palauttaa hakijalle, katsotaan tällöin ulosottoasian vireilletulo päivämääräksi asiakirjojen saapumispäivämäärä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]