Minilex - Lakipuhelin

Ulosottoon kuluva aika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosotto tulee lain mukaan suorittaa joutuisasti, tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Se ei saa aiheuttaa vastaajalle eikä sivulliselle suurempaa haittaa kuin ulosmittaamisen toimittamisen tarkoitus vaatii. Ulosotto toteuttaa velkojan oikeussuojaa, minkä takia on tärkeää, että tuomioistuimet ja täytäntöönpano- ja hallintoviranomaiset vastaavat nopeasti oikeussuojapyyntöihin. Jos ulosotossa viivytellään, se saattaa vaikuttaa negatiivisesti ulosoton onnistumiseen, varsinkin jos on olemassa vaara, että omaisuutta hukataan tai velallinen yrittää kätkeä sitä.

Ulosoton täytäntöönpanotoimitus tulee suorittaa ilman aiheetonta viivästystä. Laissa ei ole säädetty enimmäiskäsittelyaikaa, mutta siinä on ilmaistu nopeuden vaatimus. Viranomaisen on huolehdittava asian nopeasta käsittelystä, mutta velkoja voi antaa velalliselle lisäaikaa velan maksuun tai solmia maksusopimuksen velallisen kanssa, jossa on sovittu velan maksuaikataulusta.

Ulosoton aloittaminen vaihtelee sen mukaan, millaisesta ulosottoasiasta on kyse. Hakemuksen saapumisaika verrattuna toimituksen aloittamiseen kuluvaan aikaan voivat vaihdella. Joskus aikaa saattaa kulua enemmän itse ulosmitattavan omaisuuden etsimiseen, mutta etsimiseen on kuitenkin yhdyttävä viivyttelemättä. Omaisuuden rahaksi muuttaminen voi viedä aikaa, jos esimerkiksi alihintainen tarjous joudutaan hylkäämään. Jos omaisuutta ulosmitataan toistuvaistulosta, saattaa ulosmittausasia olla vireillä useita vuosia. Muutoksenhaku ulosottoperusteeseen voi pitää asiaa vireillä kauankin.

Ulosottomies voi lykätä ulosoton täytäntöönpanoa, jos se on vastaajan edun mukaista eikä toimitukselle ole säädetty määräaikaa. Lykkääminen ei saa kuitenkaan aiheuttaa ulosoton hakijalle vähäistä suurempaa haittaa. Määräajasta on säädetty esimerkiksi häädön toimittamisen osalta, sekä muun muassa myynti-ilmoitukselle ja maksuajalle. Jos toimitusta harkitaan lykättäväksi, on ulosottomiehen ensin harkittava kummallekin osapuolelle koituvaa haittaa ja hyötyä. Esimerkiksi kesäasunnon voi päättää jättää myytäväksi huutokaupassa vasta kesällä, jolloin se paremmin kaupaksi. Lykkäämisen tulee perustua kuitenkin olennaiseen tai todennäköiseen olosuhteen muutokseen, eikä sitä saa jättää epämääräiseksi ajaksi roikkumaan. Jos ulosottomies viivyttelee asian hoidossa, on mahdollista tehdä hallintokantelu Valtakunnanvoudin virastoon tai yleiselle laillisuusvalvojalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]