Minilex - Lakipuhelin

Lopullinen ulosottoperuste

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lopullinen ulosottoperuste tarkoittaa sitä lakiin perustuvaa perustetta, jonka pohjalta lainvoiman saanut ulosottotuomio pannaan täytäntöön. Tällöin ulosmittauksen kohteeksi joutuva henkilö ei voi enää tavanomaisin keinoin hakea muutosta ulosottotuomioon. On olemassa myös muita lopullisia ulosottoperusteita: esimerkiksi elatusapusopimukseen perustuvat maksut ovat suoraan ulosottokelpoisia elatustukilain perusteella. Poikkeukset on kirjoitettu niitä koskeviin eri lakeihin.

Velkojalle lopullisen ulosottoperusteen saaminen voi muodostua kohtuuttomaksi, jos velallinen pyrkii pitkittämään lopullista tuomiota valittamalla aina ylempiin oikeusasteisiin. Tämän vuoksi pääsääntöisesti ulosotto voidaan käynnistää ilman lainvoimaista tuomiota siten, että ulosottotoimet ovat hieman rajoitetumpia kuin lainvoimaisen tuomion kohdalla. Päätarkoituksena on estää velallisen omaisuuden myyminen tai muu siirtäminen velkojan ulottumattomiin. Samalla kuitenkin myös pyritään turvaamaan velallisen oikeus saada omaisuutensa takaisin käyttöönsä, jos ylemmässä oikeusasteessa ulosottoperuste kumotaan tai velan määrä katsotaan pienemmäksi. Yleisiä ulosottoviranomaisen toimia ovat esimerkiksi omaisuuden myyntikielto tai esineen takavarikko myöhempää myyntiä varten.

Lopullisen ulosottoperusteen antavalla tuomiolla on myös tärkeä merkitys ulosottoperusteen vanhentumisen käynnistäjänä. Vanhentumisessa on huomioitava, että silloin velallisen tulee olla luonnollinen henkilö eli ihminen. Ulosottoperuste vanhentuu lopullisesti 15 vuotta lainvoimaisen tuomion antamisen jälkeen tai 20 vuotta tuomion jälkeen, jos myös velkoja on luonnollinen henkilö. Tosin velkoja voi hakea vanhentumisen estävää jatkoaikaa, jos velallinen on erityisen selkeästi pyrkinyt välttelemään velan maksamista erilaisin keinotekoisin toimin.

Lopullinen ulosottoperuste vaaditaan siis täyden ulosmittauksen toteuttamiseksi, mutta se ei ole tarpeen ulosmittaustoimien aloittamiseksi ja ulosmitattavan omaisuuden turvaamiseksi myöhempää myyntiä tai luovutusta varten. Tietyissä lainsäädännössä määrätyissä tapauksissa ulosmittaus voidaan kuitenkin toimittaa kokonaisuudessaan ilman lainvoimaista ulosottotuomiota.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]