Minilex - Lakipuhelin

Asiamies asianosaisen apuna ulosottomenettelyssä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asianosainen voi käyttää ulosottomenettelyssä asiamiestä. Asiamiestä voi käyttää esimerkiksi velkoja, joka on siirtänyt saatavan perinnän perintäyhtiölle. Tällöin perintäyhtiön toimihenkilö toimii velkojan asiamiehenä asiassa. Asiamiehenä ei saa toimia ulosottomiehelle tai kihlakunnan voudille läheinen henkilö. Jos hakija asuu ulkomailla, eikä hän ole ilmoittanut tiedoksianto-osoitetta Suomessa tai ulkomailla, hakijalla tulee olla Suomessa asuva asiamies, jolla on oikeus ulkomailla asuvan päämiehensä puolesta ottaa vastaan täytäntöönpanoa koskevat tiedoksiannot.

Asianajaja ja julkinen oikeusavustaja saavat edustaa päämiestään ilman valtakirjaa, jollei ulosottomies toisin määrää. Ilman valtakirjaa saa edustaa myös tietojärjestelmähakijan hakemuksessaan ilmoittama asiamies jos ulosottomies ei ole asiasta toisin määrännyt. Muiden asiamisten on esitettävä päämiehensä allekirjoittama valtakirja, jollei oikeutta toimia asiamiehenä voida pitää täysin epäilyksettömänä. Varojen nostamiseen tai omaisuuden haltuunottamiseen on kaikilla asiamiehillä oltava siihen nimenomaisesti oikeuttava valtakirja tai tällaisesta oikeudesta on ilmoitettava tietojärjestelmähakemuksessa. Tällainen käytäntö on esimerkiksi perintäyhtiöissä, jossa perintäyhtiön täytyy pyytää päämieheltään, eli velkojalta, allekirjoitettu tilitysvaltakirja, jotta täytäntöönpano ulosottoviranomaisella saadaan aloitettua.

Valtakirja voidaan antaa myös varmennetulla sähköisellä viestillä. Varojen nostamiseen tai omaisuuden haltuun ottamiseen oikeuttava valtakirja on toimitettava alkuperäisenä tai sellaisella sähköisellä viestillä, jonka lähettäjä voidaan yksilöidä vahvaa sähköistä tunnistamista käyttäen. Muu valtakirja voidaan kuitenkin toimittaa millä tahansa sähköisellä tiedonsiirtomenetelmällä. Jos ulosottomies kuitenkin epäilee tällaisella tiedonsiirtomenetelmällä toimitetun valtakirjan aitoutta, hän voi vaatia asiamiestä toimittamaan sen alkuperäisenä. 

Valtakunnanvoudinvirasto tai sen määräämä viranomainen voi päättää velkojan pyynnöstä, että valtakirja tallennetaan ulosoton tietojärjestelmään. Tietojärjestelmään tallennetulla valtakirjalla voidaan osoittaa asiamiehen edustusvalta, jos on ilmeistä, ettei täytäntöönpanon luotettavuus siitä kärsi. Asiamiehen ei tarvitse esittää tällöin muuta valtakirjaa, ellei ulosottomies toisin määrää. Tietojärjestelmässä tallennettuna oleva valtakirja on peruutettava välittömästi, jos valtakirjan antaja, eli päämies, sitä pyytää.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]