Minilex - Lakipuhelin

Pankinjohtajan irtisanominen luottamuspulan vuoksi – KKO:1999:83

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Työsopimuksen irtisanominen

Tapauksessa oli kyse pankin oikeudesta irtisanoa pankinjohtajan työsopimus luottamuspulan perusteella. Tapauksessa A toimi pankissa pankinjohtajana, ja oli työskennellyt pankin palveluksessa yli 20 vuotta. Pankki irtisanoi A:n työsopimuksen työntekijästä johtuvasta syystä. A jätti työssään toistuvasti noudattamatta pankin luotonannosta annettuja ohjeita. A ylitti muun muassa luotonantovaltuutensa antamalla luottoa joko kokonaan ilman vakuuksia tai ilman riittäviä vakuuksia. Lisäksi A antoi virheellisiä tietoja esimiehelleen lainan vakuuksista, ja yritti salata antamansa luoton rikkomalla luottoasiakirjojen dokumentointia koskevia määräyksiä. A:lle annettiin jo yli neljä vuotta ennen hänen irtisanomistaan kirjallinen varoitus koskien luotonantomääräysten rikkomista. A:lla ei ollut työntekovelvoitetta irtisanomisaikana, ja hänen kuukausipalkkansa oli irtisanomishetkellä 19 953 markkaa. A vaati pankilta työsuhteen perusteettomasta irtisanomisesta 24 kuukauden palkkaa vastaavaa korvausta.

Käräjäoikeus hylkäsi A:n vaatimukset. Käräjäoikeuden mukaan A menetti pankin luottamuksen oman menettelynsä vuoksi, ja pankilla oli tästä johtuen erityisen painava syy irtisanoa A:n työsopimus. Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden ratkaisun ja velvoitti pankin maksamaan A:lle 10 kuukauden palkkaa vastaavat 199 530 markkaa korvaukseksi perusteettomasta työsopimuksen päättämisestä. Hovioikeus totesi, ettei A:n menettelystä aiheutunut pankille vahinkoa, eikä tapauksessa pankille muodostunut erityisen painavaa syytä irtisanoa A:n työsopimusta.

Korkein oikeus kumosi hovioikeuden ratkaisun ja jätti asian käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen varaan. Pankilla oli erityisen painava syy irtisanoa A:n työsopimus, eikä pankilla ollut velvollisuutta maksaa A:lle korvauksia. Korkein oikeus totesi ratkaisunsa perusteluissa, että A menetteli tapauksessa pankin antamien ohjeiden vastaisesti, mutta menettelystä ei aiheutunut pankille vahinkoa. Tapauksessa A:lla oli itsenäinen asema yhtenä pankin johtajista, ja hänellä oli myös laajat luotonmyöntämisvaltuudet. Tässä asemassa pankin ohjeiden rikkominen saattoi johtaa merkittäviin luottotappioihin. Tapauksessa A myös rikkoi pankin ohjeita toistuvasti ja hänen luottopäätöksiin sisältyi totuudenvastaisia tietoja.

Korkein oikeus totesi A:n menettelyn yksin johtaneen sellaiseen luottamuspulan syntymiseen, että pankilla oli oikeus irtisanoa A:n työsopimus, eikä työsuhteen päättämisen edellytyksenä ollut vahingon syntyminen pankille. Pankki oli menetellyt tapauksessa lain mukaisesti.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]