Minilex - Lakipuhelin

KKO:2016:70

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Työsopimus
    Työsopimuksen päättäminen
    Korvattava vahinko
    Työttömyyspäiväraha

Alemmissa oikeusasteissa arvioitavana oli, onko työnantaja B:llä ollut asialliset ja painavat syyt A:n työsopimuksen irtisanomiseen. A oli välittömästi työsopimuksen päättymisen jälkeen saanut noin viiden kuukauden ajan sairasvakuutuslain mukaista sairauspäivärahaa ja työttömyyspäivärahaa vasta sairausloman päättymisen jälkeen. Korkeimman oikeuden arvioinnin kohteena puolestaan oli työsopimuslain 12 luvun 3 §:n 1 momentin soveltaminen. Kyse on siis työsopimuksen perusteettoman päättämisen seurauksena työntekijälle maksettavasta korvauksesta ja siitä lain mukaan tehtävästä vähennyksestä.

Tapauksessa A vaati käräjäoikeudessa muun muassa, että hänen työnantajansa B velvoitetaan suorittamaan hänelle työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä korvauksena kymmenen kuukauden palkkaa vastaavan määrän korkoineen. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että työnantajalla oli ollut asialliset ja painavat syyt irtisanoa A:n työsopimus ja hylkäsi kanteet. Hovioikeus puolestaan katsoi, ettei työnantajalla ollut ollut asiallista ja painavaa syytä työsopimukse päättämiseen irtisanomalla. Hovioikeuden mukaan työnantajan tuli maksaa A:lle työsopimuslain mukaisena korvauksena työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä neljän kuukauden palkkaa vastaava määrä. Hovioikeus vähensi työsopimuslain 12 luvun 3 §:n 1 momenttiin nojautuen korvattavasta 10 kuukauden palkkaa vastaavasta määrästä 75% osuuden siitä ansioon sidotusta päivärahasta, jota A oli kyseiseltä ajalta saanut.

A vaati korkeimmassa oikeudessa työnantajaa korvaamaan myös sen osuuden, joka oli korvattavasta määrästä hovioikeudessa vähennetty. A:n valituksen mukaan vähennystä tehdessä on otettava huomioon vain työsopimuksne irtisanomista seuraavan neljän kuukauden aikana maksetut ansiopäivärahat ja koska A:lle ei oltu maksettu ansiopäivärahaa, ei tätä vähennystä tule lainkaan tehdä. Työnantaja vaati valituksen hylkäämistä. Korkeimmassa oikeudessa oli kyse siitä, miten korvaukseen vaikuttaa se, että A oli saanut ensimmäisen neljän kuukauden aikana työsopimuksen päättämisestä vain sairauspäivärahaa. Korkeimman oikeuden mukaan A:n ollessa työsuhteen päättymisen jälkeen sairauslomalla, ei hänelle ole koitunut palkkaetujen menetystä tuolta ajalta ja hänelle määrätty korvaus aineellisesta vahingosta on siksi voinut kohdistua vain sairauspäivärahan jälkeiseen ajanjaksoon. 75% vähennys tulisi tehdä siis neljän kuukauden ajanjaksolla saaduista ansiopäivärahoista.. Koska A:n saama korvaus oli hovioikeuden määräämäsrä pienentynyt, korkein oikeus tuli äänestyksen perusteella siihen tulokseen, ettei se muuta hovioikeuden päätöksen lopputulosta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]