Minilex - Lakipuhelin

Mikä on lakiosailmoitus?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Lakiosailmoitus liittyy tilanteisiin, joissa perittävä on tehnyt perinnöstään testamentin. Sen tarkoituksena on suojella perillistä tämän lakiosaa loukkaavalta testamentin määräykseltä. Lähtökohtaisesti testamentin määräyksellä ei voida poistaa perillisen oikeutta lakiosaan. Lakiosan saaminen edellyttää lakiosailmoituksen tekemistä. Perillisen tule esittää vaatimuksensa testamentin saajalle. Jos testamentin saajia on useampia kuin yksi, tulee lakiosailmoitus tehdä jokaiselle heistä erikseen. Kaikkien perillisten on tehtävä lakiosailmoituksensa itsenäisesti. Lakiosailmoitusta ei ole tarpeen tehdä silloin kun leskellä on oikeus hallita jäämistöä jakamattomana, eikä ennakkoperinnön, testamenttiin rinnastuvan lahjan tai suosiolahjan saajille.

Lakiosailmoituksen muotoa ei ole erikseen määritelty, vaan kaikki todisteellisesti tapahtuneet vaatimukset ovat tehokkaita. Lakiosailmoituksen tekeminen esimerkiksi jo perunkirjoitusvaiheessa on tavallista. Lakiosailmoitus tulee tehdä myös silloin, kun perillinen vaatii vain osaa hänelle kuuluvasta lakiosasta.

Määräaika lakiosailmoituksen tekemiselle on kuusi kuukautta ja määräaika lasketaan alkavaksi testamentin tiedoksisaannista. Lakiosan saaminen ei edellytä testamentin moittimista eikä muutoinkaan kanteen nostamista, vaan perillisen oikeus lakiosaan toteutuu ilmoituksen tekemisellä. Jos perillinen jättää lakiosailmoituksen tekemättä, hän menettää oikeutensa testamentin saajaa vastaan.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa