Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön luovutuksen purkamisen vaikutus panttioikeuteen


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö palautuu tietyissä tilanteissa takaisin kiinteistön aiemmalle omistajalle kiinteistön luovutuksen jälkeen. Kiinteistön luovutus saatetaan esimerkiksi purkaa sopimusrikkomuksen vuoksi, tai luovutuskirjassa oleva lykkäävä tai purkava ehto voi myös aiheuttaa omistusoikeuden palautumisen. Tällaisissa tapauksissa kysymys jo mahdollisesti perustetun panttioikeuden pysyvyydestä käy ajankohtaiseksi.

Luovutuksen jälkeen perustettu panttioikeus on pysyvä, vaikka panttioikeuden perustaja menettäisikin kiinteistön takaisin sen luovuttajalle. Panttioikeuden pysyvyyden kannalta ei ole merkitystä, kumman osapuolen sopimusrikkomuksen vuoksi kauppa puretaan.

Myös kiinteistön määräalan tai määräosan omistusoikeus palautuu luovutussopimuksen purkautumisen seurauksena. Tällöin määräalaan tai määräosaan kohdistuvaa lainhuutoa ei saa välittömästi poistaa, vaan siihen kohdistuvat kiinnitykset ja muut erityiset oikeudet tulee ensin kuolettaa. Näin kiinteistön osankaan palauttaminen kiinteistön omistajalle ei loukkaa pantinhaltijan oikeuksia. Kiinteistön omistajalle voidaan myöntää niin kutsuttu selvennyslainhuuto koko kiinteistöön määräalan tai määräosan lainhuudon poistamisen jälkeen.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »