Minilex - Lakipuhelin

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri


>> Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 >>

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkitään kirjaamishakemukset, hakemusten käsittelyä koskevat tiedot sekä ratkaisut, jotka koskevat kirjaamista. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin tarkoituksena on sellaisten oikeuksien ja rasitusten esille tuominen, joilla voidaan katsoa olevan merkitystä joko kiinteistöön liittyvien oikeustoimien tai muiden päätösten tekemisessä.

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin käyttötarkoituksena on katsottu olevan pyrkimys luoda edellytykset kiinteistöjen turvallisella tavalla tapahtuvalle vaihdannalle. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri toimii myös eri viranomaisten toiminnan palvelemistarkoituksessa.

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin käyttötarkoituksena on kiinteistöön kohdistuvien oikeuksien ja rasitusten kirjaamisen mahdollistaminen oikeudenhaltijoiden oikeuksien vahvistamisen vuoksi ja toisaalta myös sivullisten etujen turvaamiseksi. Kun lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehdään kirjaus, katsotaan tehtyjen kirjausten tulevan samalla kaikkien tietoon. Tällöin puhutaan niin kutsutusta lainhuuto- ja kiinteistörekisteriin tehtävien kirjausten julkisuusvaikutuksesta. Kirjatulla oikeudella on lisäksi etusija suhteessa sellaiseen oikeuteen, jota ei ole kirjattu. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin tarkoituksena on lisäksi edistää kirjaamisasioiden käsittelyä. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä on mahdollista esimerkiksi tarkastaa, onko jokin aikaisempi kirjaus esteenä haettavana olevalle kirjauksen tekemiselle.

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehdään merkinnät siis lainhuudoista, kiinteistöön kohdistuvista kiinnityksistä sekä erityisten oikeuksien kirjaamisesta. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin tiedot ovat julkisia. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin liittyvistä asioista kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

Emme vastaa vahingoista, joihin näiden tietojen perusteella on ryhdytty tai oltu ryhtymättä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa