Minilex - Lakipuhelin

Lainhuuto ja etuosto-oikeus


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Kunnalla on etuosto-oikeus alueellaan sijaitsevan kiinteistön kaupassa. Kunta voi sen nojalla lunastaa myydyn kiinteistön. Etuosto-oikeus koskee kiinteistöjen lisäksi niiden määräosia ja niistä luovutettuja määräaloja. Etuosto-oikeuden käyttämisestä tehdään aina merkintä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Jos kunta käyttää etuosto-oikeuttaan, sen on ilmoitettava siitä kirjallisesti ostajalle, myyjälle ja Maanmittauslaitokselle kolmen kuukauden kuluessa luovutuskirjan oikeaksi todistamisesta.

Kunnan etuosto-oikeus vaikuttaa myös lainhuudon myöntämiseen. Kiinteistön kaupalle ei nimittäin saa myöntää lainhuutoa ennen kuin etuosto-oikeuden käyttämiselle varattu kolmen kuukauden aika on päättynyt, tai jos kunta on päättänyt käyttää etuosto-oikeuttaan, ennen kuin on lainvoimaisesti ratkaistu, ettei kunnalla ole tätä oikeutta. Lainhuuto voidaan kuitenkin myöntää jo tätä ennen sellaisessa kiinteistönkaupassa, jossa kunnalla ei ole etuosto-oikeutta. Näin on silloin, jos kyse on kiinteistönkaupasta, jossa kunta antamansa todistuksen mukaan ei käytä etuosto-oikeutta, tai jos ostajana on myyjän puoliso tai mahdollinen perillinen taikka valtio, valtion liikelaitos tai muu valtion laitos. Sama koskee pakkohuutokaupassa myytävää kiinteistöä ja kiinteistöä, jonka pinta-ala on alle 5 000 neliömetriä.

Kunnan on haettava lainhuutoa etuostolla hankkimalleen kiinteistölle kuuden kuukauden kuluessa etuoston loppuun saattamisesta.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »