Minilex - Lakipuhelin

Isyyden selvittäminen ja vahvistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyyden selvittäminen tarkoittaa prosessia, jossa lastenvalvoja pyrkii hankkimaan sellaisia tietoja, joiden nojalla isyys voidaan vahvistaa tai todentaa. Isyyden selvittäminen tarkoittaa siis sitä, että hankitaan jonkinlaisia todisteita siitä, kuka on lapsen isä.

 Äidin kotikunnan lastenvalvoja suorittaa isyyden selvittämisen. Lastenvalvoja selvittää isyyden kun:

  1. hän saa tiedon alaikäisestä lapsesta, joka on syntynyt avioliiton ulkopuolella;
  2. mies haluaa tunnustaa isyytensä eikä isyyttä ole todettu äidin avioliiton perusteella;
  3. lapsen äiti ja mies, jonka isyys on todettu avioliiton perusteella, yhdessä pyytävät lastenvalvojalta isyyden selvittämistä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä;
  4. lapsen äiti ja mies, jonka isyys on todettu avioliiton perusteella, hyväsyvät sen, että isyys selvitetään toisen miehen tunnustettua tai ilmoitettua aikovansa tunnustaa lapsen;

Yleensä isyyden selvittäminen sisältää vähintäänkin neuvottelun, johon osallistuu äiti, isäehdokas ja lastenvalvoja. Lastenvalvoja voi esittää esimerkiksi sellaisia kysymyksiä sukupuolielämästä, millä pyritään selvittämään isyys. Jos isyys neuvottelujen perusteella osoittautuu epäselväksi tai jos mies sitä pyytää, lastenvalvoja tilaa oikeusgeneettisen isyystutkimuksen. Yleensä myös, jos äiti pyytää tutkimusta, se tulisi tilata, sillä äidin pyyntö on vahva osoitus siitä, että isyys on epävarma.

Lastenvalvoja ei voi pakottaa ketään osallistumaan isyyden selvittämiseen tai antamaan näytettä DNA-testiin. Jos osapuolet ovat haluttomia selvittämään isyyttä lastenvalvoja voi keskeyttää isyyden selvittämisen ja asia jää ikään kuin sillensä. Lastenvalvoja voi myös nostaa isyyden vahvistamiskanteen käräjäoikeudessa. Käräjäoikeudella on valta pakkokeinoin määrätä osapuolet osallistumaan DNA-testeihin.

Lastenvalvojan on varattava miehelle tilaisuus tunnustaa isyytensä, jos hän katsoo, että oikeusgeneettisen isyystutkimuksen tai muun selvityksen valossa voidaan pitää todistettuna, että mies on lapsen isä. Jos mies ei tunnusta isyyttä eikä lapsi ole täyttänyt 18 vuotta, lastenvalvoja ajaa lapsen puolesta kannetta isyyden vahvistamiseksi.

Jos asia etenee käräjäoikeuteen, isyys vahvistetaan sen tuomion perusteella. Yksinkertaisimmissa tapauksissa, esimerkiksi kun kyse on avoparista, Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyyden. Isyys vahvistetaan virastossa, jos mies on tunnustanut isyytensä eikä asiassa ole syytä epäillä hänen tunnustustaan. Virasto ei vahvista isyyttä, jos mies ei isyyttä ole tunnustanut. Tämän vuoksi lastenvalvojan on varattava miehelle tilaisuus tunnustaa isyys. Jos virasto ei voi vahvistaa isyyttä, on asiassa saatava tuomioistuimen ratkaisu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]