Minilex - Lakipuhelin

Isyyslain muutokset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Uusi isyyslaki astui voimaan vuoden 2016 alussa, ja uusi laki toi mukanaan useita muutoksia isyyden tunnustamiseen, selvittämiseen sekä isyyskanteisiin. Lain päivittäminen oli tarpeen, sillä aikaisempi laki oli peräisin vuodelta 1976.

Yksi tärkeimmistä muutoksista oli mahdollisuus tunnustaa isyys jo neuvolassa ennen lapsen syntymää. Muutos toi helpotusta tunnustamisprosessiin niille vanhemmille, jotka eivät ole avioliitossa. Lisäksi muutos paransi lapsen oikeuksia, koska nyt myös avioliiton ulkopuolella syntyvällä lapsella voi olla juridinen isä heti syntyessään. Tunnustaminen on kuitenkin edelleen mahdollista myös lapsen syntymän jälkeen. Lisäksi on huomioitava, että kaikissa tapauksissa tunnustamista ei voi tehdä ennen lapsen syntymää, esimerkiksi jos äiti vastustaa tunnustamista tai on syytä epäillä, että tunnustaja ei ole lapsen isä.

Muutoksen myötä äidillä ei ole enää oikeutta vastustaa isyyden selvittämistä. Lapsen oikeuksien kannalta isyyden selvittäminen ja vahvistaminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa muun muassa oikeuteen saada elatusta ja perintöä. Tämä vuoksi ei enää pidetty tarkoituksenmukaisena, että äidin olisi mahdollista estää isyyden selvittäminen.

Jos lapsen vanhemmat ovat avioliitossa, aviomies on automaattisesti lapsen isä. Vanhan lain mukaan miehellä, joka pitää itseään lapsen isänä aviomiehen sijasta, ei ollut mahdollista kumota aviomiehen isyyttä, elleivät äiti ja aviomies tähän suostuneet. Uudessa laissa miehen sen sijaan on mahdollista nostaa kanne aviomiehen isyyden kumoamiseksi, jos lain määräämät edellytykset täyttyvät. Uudessa laissa muun muassa edellytetään, että äiti ja aviomies ovat asuneet erillään lapsen syntymän aikaan ja kannetta ajavan miehen ja lapsen välille on muodostunut perheyhteyteen rinnastettava suhde.

Vanha isyyslaki oli myös rajannut lapsen oikeutta ajaa isyyskannetta eli vaatia isyyden vahvistamista. Ennen vuotta 1976 syntyneet lapset eivät voineet ajaa kannetta enää vuoden 1981 jälkeen, mikä oli ihmisoikeusnäkökulmasta ongelmallista, sillä lapsella tulisi olla oikeus tietää vanhempansa. Tämän vuoksi uudessa lajissa aikarajoitus poistettiin. Lisäksi uusi laki laajensi itseään isänä pitävän miehen kanneoikeutta.

Yleisesti ottaen uusi isyyslaki nykyaikaisti isyyden vahvistamista koskevaa sääntelyä. Lisäksi se paransi sekä isän että lapsen oikeuksia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]