Minilex - Lakipuhelin

Geenitesti isyyden selvittämiseksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos lapsen isää ei todeta isyysolettaman eli äidin avioliiton perusteella ryhdytään isyyden selvittämiseen. Aviopuolisotkin voivat nykyään pyytää lastenvalvojalta isyyden selvittämistä, jos he haluavat varmistua, että aviomies on todellakin lapsen isä. Isyyden selvittämisen tavoitteena on hankkia sellaisia tietoja, joiden nojalla isyys voidaan vahvistaa tai todentaa. Lain mukaan isä on se mies, joka on siittänyt lapsen.

Isyyden selvittäminen alkaa yleensä neuvottelulla lastenvalvojan luona. Neuvotteluissa on yleensä läsnä ainakin lapsen äiti ja mahdollisesti lapsen isäehdokas. DNA-testiä ei oteta automaattisesti, vaan lastenvalvoja arvioi, onko osapuolet kertomukset tarpeeksi luotettavia, jotta mies voidaan todeta isäksi vai tarvitaanko muuta näyttöä. Jos biologisesta isyydestä on tarve saada lisää näyttöä, lastenvalvoja voi tilata oikeusgeneettisen isyystutkimuksen. Lastenvalvojan on tilattava oikeusgeneettinen isyystutkimus myös silloin, jos mies joka saattaa olla lapsen isä, pyytää tutkimusta.

 Tutkimus on tilattava lapsesta, äidistä ja sellaisesta miehestä, joka saattaa olla lapsen isä. Valtio vastaa tutkimuksen kuluista, kun lastenvalvoja tilaa tutkimuksen.

Lastenvalvoja ei voi pakottaa ketään isyystutkimukseen. Toisaalta, jos isä kieltäytyy tutkimuksesta, on tämän katsottu monesti tarkoittavan sitä, että hän voisi olla lapsen isä. Lastenvalvoja voi tällaisessa tapauksessa nostaa isyyden vahvistamiskanteen käräjäoikeuteen.

Jos huoltaja kieltää näytteen ottamisen lapsesta, ei isäehdokkaiden tutkimisella ole kovinkaan suurta merkitystä. Tällaisessakin tapauksessa lastenvalvoja voi nostaa isyyden vahvistamiskanteen. Tuomioistuimella on valta määrätä tutkimus toimitettavaksi ja tuomioistuin voi tehostaa määräystään pakkokeinoin.

Oikeusgeneettinen tutkimus voidaan tilata, vaikka mahdollinen isä olisin kuollut. Tällaisessa tapauksessa tarvitaan kuitenkin vainajan oikeudenomistajien suostumus, eli siis käytännössä sukulaisten suostumus näytteen ottamiseen ja tutkimuksen tekemiseen.

Lähtökohtana on, että lastenvalvojan on tilattava DNA-testi, jos mies sitä pyytää tai lastenvalvoja muutoin katsoo sen tarpeelliseksi. Miehen ei yleensä tarvitse perustella pyyntöään, vaan testi on joka tapauksessa tehtävä. Toisaalta on katsottu, että lastenvalvoja voi kieltäytyä pyynnöstä, jos se on selvästi perusteeton. Kynnys kieltäytymiseen on korkea.

Lastenvalvoja voi tilata testin ilman pyyntöä eli omasta aloitteestaan eli jos hän katsoo testin tarpeelliseksi. Geenitestin tarpeellisuus riippuu siitä, millaisia tietoja äidin elämästä on saatu ajankohtana, jolloin lapsi on saanut alkunsa. Jos mikään ei viittaa siihen, että isäehdokkaita olisi useampia, ei tutkimusta yleensä tilata. Yleensä, jos äiti pyytää tutkimuksen tekemistä, lastenvalvoja tilaa tutkimuksen, sillä äidin pyyntö viittaa siihen, että isäehdokkaita on useampi.

Oikeusgeneettisen isyystutkimuksen näyte otetaan pääsääntöisesti sivelynäytteenä posken limakalvolta. Näyte voidaan ottaa esimerkiksi isyyden selvittämiseksi järjestetyssä neuvottelussa. Käytännössä näytteen ottaminen tapahtuu niin, että henkilö josta otetaan näyte, sivelee itse pumpulipuikolla posken limakalvoaan. Lastenvalvoja valvoo näytteen ottoa. Kun näyte otetaan lastenvalvojan luona, säästetään käynti terveyskeskuksessa. Pienen lapsen näytteen ottaa lapsen huoltaja.

Kun näyte otetaan lastenvalvojan luona, tulee näytteenantajan todistaa henkilöllisyytensä lastenvalvojalle. Näytteen ottamisesta laaditaan asiakirja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]