Minilex - Lakipuhelin

Isyyden selvittäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyyden selvittämiseen ryhdytään, mikäli isyyttä ei todeta äidin avioliiton perusteella. Isyyden selvittämisen tarkoitus on saada selville lapsen biologinen isä. Tämän vuoksi isyyden selvittämiseen kuuluu tiedon ja näytön hankkiminen siitä, kuka lapsen isä on.

Miten isyyden selvittäminen käynnistetään?

Isyyden selvittäminen käynnistyy useimmiten siten, että lastenvalvoja saa väestörekisteriltä tiedon avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta. Isyys voidaan myös selvittää, mikäli mies haluaa tunnustaa olevansa sellaisen lapsen isä, kenelle ei ole vahvistettu isää.

Jos lapsen isä on todettu äidin avioliiton perusteella, isyyttä ei lähtökohtaisesti selvitetä. Isyys voidaan kuitenkin selvittää, mikäli aviopari pyytää isyyden selvittämistä kuuden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Isyyden selvittäminen on myös mahdollista, jos avioliiton ulkopuolinen haluaa tunnustaa lapsen omakseen. Edellytyksenä tällöin kuitenkin on, että äiti ja aviomies suostuvat isyyden selvittämiseen. 

Milloin isyyden selvittäminen tapahtuu?

Lapsen isyys selvitetään pääsääntöisesti heti lapsen syntymän jälkeen. Isyys voidaan kuitenkin poikkeuksellisesti selvittää jo ennen lapsen syntymää, jos näytön saaminen isyydestä muutoin vaarantuisi tai siihen on muu erityinen syy. Isyyden selvittäminen on tällöin mahdollista DNA-näytteen perusteella. Lapsen DNA-näyte saadaan kuitenkin otettua vasta synnytyksen jälkeen.

Isyys selvitetään lähtökohtaisesti aina, kun lapsi on alle 18-vuotias. Yli 18-vuotiaiden henkilöiden tapauksissa lapsi voi nostaa isyyden vahvistamiskanteen, mikäli lapsen mahdollinen isä on tiedossa. Myös silloin, jos mies haluaa tunnustaa lapsen, voidaan isyyden selvittäminen käynnistää vaikka lapsi olisikin täyttänyt jo 18 vuotta. Yli 15-vuotias lapsi voi kuitenkin aina kieltää isyyden selvittämisen.

Miten isyys selvitetään?

Isyyden selvittämiseksi on olemassa kaksi tapaa: perusmuotoinen ja suppea isyyden selvittäminen. Perusmuotoisessa isyyden selvittämisessä isyyden selvittäminen alkaa yleensä neuvotteluilla lapsen äidin ja isäehdokkaan kanssa. Neuvottelujen aikana lastenvalvoja esittää heille kysymyksiä liittyen esimerkiksi heidän sukupuolielämäänsä ja lapsen mahdolliseen siittämisajankohtaan. Isyyden tunnustaminen voidaan tehdä kyseisten neuvottelujen yhteydessä. Mikäli osapuolten kertomukset eivät kuitenkaan ole luotettavia tai asiassa on muutoin tarvetta tarkemmalle näytölle, lastenvalvoja voi tilata oikeusgeneettisen isyystutkimuksen. Jos taas osapuolet ovat vastahakoisia isyyden selvittämisen suhteen, lastenvalvojan on mahdollista nostaa isyyden vahvistamiskanne. Tällöin asia siirtyy tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Suppeamuotoinen isyyden selvittäminen toimitetaan silloin, kun isyys on tunnustettu ennen lapsen syntymää. Tällöin isyyden selvittäminen tapahtuu isyyden tunnustamisesta laaditun asiakirjan tarkistamisella. Mikäli asiakirja on kuitenkin puutteellinen, mies peruuttaa tunnustuksensa tai äiti peruuttaa hyväksyntänsä, siirrytään perusmuotoiseen isyyden selvittämiseen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avioparit voivat pyytää isyyden selvittämistä kuuden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä

- 15 vuotta täyttänyt lapsi voi kieltäytyä isyyden selvittämisestä

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]