Minilex - Lakipuhelin

Miten isyys selvitetään?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos lapsi syntyy avioliiton aikana, niin äidin aviomiehen oletetaan olevan lapsen isä. Tätä äidin avioliiton perusteella määräytyvää isyyttä kutsutaan isyysolettamaksi. Jos äiti ei ole lapsen syntyessä avioliitossa, on isyys vahvistettava Digi- ja väestötietoviraston tai tuomioistuimen päätöksellä, jota ennen on tehtävä isyyden selvittäminen. Äidillä ja miehellä ei ole kelpoisuutta keskenään sopia siitä, ettei isyyttä selvitetä, koska tällainen sopiminen on pakottavan lainsäädännön vastaisena mitätöntä.

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia sellaisia tietoja, joiden nojalla isyys voidaan vahvistaa tai todentaa. Lastenvalvojalla on velvollisuus selvittää, kuka on lapsen isä ensinnäkin silloin, kun lastenvalvoja saa tiedon sellaisesta 18 vuotta nuoremmasta lapsesta, jonka osalta isyyttä ei ole todettu äidin avioliiton perusteella. Tiedon avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen syntymästä lastenvalvoja saa Digi- ja väestötietovirastolta. Toiseksi lastenvalvoja selvittää isyyden, kun mies haluaa tunnustaa isyytensä, eikä isyyttä ole todettu äidin avioliiton perusteella. Kolmanneksi lastenvalvoja selvittää isyyden, kun lapsen äiti ja mies, jonka isyys on todettu äidin avioliiton perusteella, yhdessä pyytävät lastenvalvojalta isyyden selvittämistä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä. Neljänneksi lastenvalvoja selvittää isyyden, kun lapsen äiti ja mies, jonka isyys on todettu äidin avioliiton perusteella, hyväksyvät sen, että isyys selvitetään toisen miehen tunnustettua tai ilmoitettua aikovansa tunnustaa lapsen. Tällaisissa tapauksissa aviomiehen isyys kumotaan ja tunnustajan isyys vahvistetaan.

Pääsääntöisesti isyys selvitetään vasta lapsen synnyttyä, mutta erityisestä syystä se voidaan aloittaa jo ennen lapsen syntymää. Niissä tapauksissa, jossa lapsi kuolee ennen kuin isyyden selvittäminen on toimitettu, asian käsittely raukeaa.

Pääsääntöisesti isyyden selvittää äidin kotikunnan lastenvalvoja. Kuitenkin, jos lapsi on täyttänyt 15 vuotta, lapsen äiti on kuollut tai äidillä ei ole Suomessa kotikuntaa, isyyden selvittää lapsen kotikunnan lastenvalvoja. Jos lapsellakaan ei ole Suomessa kotikuntaa, niin isyyden selvittää sen kunnan lastenvalvoja, jossa lapsi oleskelee. Jos lapsi asuu äitinsä kanssa ulkomailla ja mies haluaa tunnustaa isyytensä, isyyden selvittää miehen kotikunnan lastenvalvoja.

Kun lastenvalvoja on saanut tiedon seikasta, jonka vuoksi isyys on selvitettävä, niin hänen velvollisuutenaan on neuvotella isyyden selvittämisen kannalta tarpeellisten henkilöiden kanssa. Tällaisia henkilöitä ovat äiti, 15 vuotta täyttänyt lapsi ja mies, joka saattaa olla lapsen isä. Jos isyyden selvittäminen koskee tapausta, jossa isyys on määräytynyt äidin avioliiton perusteella, on neuvotteluun kutsuttava myös mies, johon isyysolettama kohdistuu. Lastenvalvojan kanssa käytävä neuvottelu ei ole aina pakollinen vaihe niissä tapauksissa, joissa on kysymys ennen lapsen syntymää koskevasta tunnustamisesta.

Lastenvalvojan kanssa käydyissä neuvotteluissa pyritään saamaan ne tiedot, joiden avulla isyys voidaan selvittää. Neuvotteluun osallistuville lastenvalvojan tulee selostaa isyyden selvittämiseen liittyvät toimenpiteet sekä isyyden vahvistamisen merkitys ja sen oikeusvaikutukset. Tietoja antaessaan äidillä ja miehellä on velvollisuus pysyä totuudessa. Isyyden selvittämiseksi lastenvalvojalla on itselläänkin oikeus saada tarpeellisia tietoja esimerkiksi miehen työnantajalta miehen henkilöllisyyden ja asuinpaikan selvittämiseksi.

Jos asiassa saadun selvityksen perusteella voidaan pitää todistettuna, että mies on lapsen isä, on lastenvalvojan varattava miehelle tilaisuus tunnustaa isyytensä. Jos mies ei tunnusta isyyttään eikä lapsi ole täyttänyt 18 vuotta, lastenvalvoja ajaa lapsen puolesta kannetta isyyden vahvistamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]