Minilex - Lakipuhelin

Isyyden määritelmä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyys on yksi yhteiskunnan perusinstituutioita, joka ei ole alun perin lainsäätäjän luoma, vaan ihmisillä on vuosisatoja ollut kiinnostus siitä, kuka lapsen isä on. Isyyden voidaan katsoa olevan oikeudellinen konstruktio, eli kuka lain silmissä on lapsen isä. Tämä saattaa poiketa siitä, kuka lapsen sosiaalinen vanhempi on. Isyyslain tavoitteena on turvata lapselle isä. Laki toisaalta turvaa sitä, että lapsen biologinen isä saadaan selville, toisaalta se pyrkii turvaamaan jatkuvuutta eli kovin heikoilla perusteilla jo vahvistettua isyyttä ei saada kumottua.

Lain mukaan isyys joko todetaan tai vahvistetaan. Isyys määräytyy joko suoraan äidin avioliiton perusteella, eli lähtökohtana on, että lapsen isä on äidin aviomies. Isyys voidaan myös vahvistaa viranomaisen päätöksellä.

Ikuisuuskysymys isyysasioissa on se, onko isyys biologinen ja sosiaalinen suhde. Laki ei anna tähän yksiselitteistä vastausta, vaan kyse on tilannekohtaisesta arviosta. Kun isyys vahvistetaan erikseen, on lähtökohtana biologisen isän löytyminen. Isäksi vahvistetaan se, jonka siittiöistä äiti on tullut raskaaksi. Isyyden katsotaan olevan sosiaalinen suhde silloin kun lapsi on syntynyt hedelmöityshoidossa. Tällöin lapsen isäksi vahvistetaan mies, joka yhteisymmärryksessä äidin kanssa antoi suostumuksensa hoitoon eli yleensä äidin aviomies.

Lähtökohtana on kuitenkin se, että lapsen isä on se, josta lapsi polveutuu. Oikeudellisesti isä on se, joka on lapsen isäksi vahvistettu eli käytännössä se, jonka nimi papereista löytyy.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]