Minilex - Lakipuhelin

DNA:han perustuva isyystesti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

DNA:han perustuva isyystesti on oikeudelliselta nimeltään oikeusgeneettinen isyystutkimus. DNA:han perustuvassa isyystestissä selvitetään nimensä mukaisesti, onko isäehdokas lapsen biologinen isä. Tyypillisesti testi tehdään posken sisäpinnalta otetun näytteen perusteella. Tutkimustulosten saaminen kestää noin 1-2 viikkoa. Verinäytteeseen perustuva DNA-testi tehdään vain silloin, kun posken sisäpinnan sivelynäyte epäonnistuu. Varmimman tuloksen saamiseksi näyte isyystestiä varten on otettava niin lapselta, äidiltä kuin isäehdokkaaltakin. Äidin DNA-näyte ei ole välttämätön, mutta se tarkentaa tutkimustulosta huomattavasti. Isyystestin paikkansapitävyys on yleensä lähes 100 prosenttia silloin, kun näytteet saadaan kaikilta kolmelta osapuolelta. Absoluuttisesti varmaa tulosta testistä ei koskaan saada, mutta käytännössä testin tulosta pidetään todistuksena isyydestä. DNA:han perustuva isyystesti voi olla täysin oma-aloitteisesti suoritettu taikka tuomioistuimen tai lastenvalvojan määräämä. Omatoimisen DNA:han perustuvan isyystestin tekeminen on nykypäivänä helppoa kotiolosuhteissa ja testin saa käsiinsä esimerkiksi internetistä tilaamalla.

Tuomioistuin voi määrätä DNA:han perustuvan isyystestin eli oikeusgeneettisen isyystutkimuksen isyyden vahvistamista koskevassa tai kumoamista koskevassa asiassa. Tuomioistuimen määräämä tutkimus perustuu joko asianosaisen pyyntöön taikka tuomioistuimen omaan harkintaan. Tuomioistuimen määräämä isyystesti on ensisijaisesti posken sisäpinnan sivelynäyte. Tutkimus on aina laillistetun terveydenhuollon ammattilaisen toimittama. Yleensä tutkimus tehdään terveyskeskuksessa. Tarvittaessa myös edesmenneen isäehdokkaan isyys voidaan tutkia hänen elinaikanaan tai sen jälkeen otetun näytteen perusteella. Jos isäehdokas on kuollut, on äidin DNA-näytteen saaminen erityisen tärkeää varmempien tutkimustulosten saamiseksi.

Tuomioistuimen lisäksi myös lastenvalvoja voi määrätä DNA:han perustuvan isyystestin toimitettavaksi isäehdokkaan pyynnöstä tai jos lastenvalvoja itse katsoo sen tarpeelliseksi. Lastenvalvoja toimii kunnan palveluksessa ja hänen tehtävänsä on avustaa isyyden vahvistamiseen sekä lapsen elatukseen ja hoitoon liittyvissä asioissa. Lastenvalvojan toimesta vaadittu isyystesti suoritetaan yleensä lastenvalvojan valvonnassa, eikä terveyskeskukseen menoa edellytetä. Verinäyte sen sijaan otetaan aina terveydenhuollon yksikössä laillistetun terveydenhuollon ammattilaisen suorittamana toimenpiteenä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]