Minilex - Lakipuhelin

Isyyden rekisteröinti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos lapsen äiti on naimisissa, puhutaan isyysolettamasta. Tällöin isäksi oletetaan aviomies ja isyys ainoastaan todetaan avioliiton perusteella. Tällöin väestörekisteriviranomainen merkitsee aviomiehen avioliitossa syntyneen lapsen isäksi. Isyyttä ei todeta avioliiton perusteella, jos lapsi syntyy sen jälkeen, kun äiti on saanut avioeron. Jos lapsi syntyy äidin aviomiehen kuoleman jälkeen, aviomies on lapsen isä, jos lapsi on syntynyt sellaiseen aikaan, että hän on voinut tulla siitetyksi ennen aviomiehen kuolemaa. Suomen kattavan neuvolajärjestelmän takia ja siksi, että suurin osa vauvoista syntyy sairaalassa, rekisteriviranomainen saa käytännössä aina tiedon syntyneestä lapsesta.

Jos isyyttä ei todeta isyysolettaman perusteella, isyys on erikseen vahvistettava. Isyys vahvistetaan Digi- ja väestötietovirastossa, jos mies on tunnustanut isyyden eikä ole aihetta epäillä, etteikö mies olisi lapsen isä.

Jos mies ei tunnusta isyyttä, siirtyy asia tuomioistuimeen. Esimerkiksi lastenvalvoja, joka selvittää isyyttä voi nostaa isyyden vahvistuskanteen. Tällöin tuomioistuin voi määrätä pakkokeinoin miehen osallistumaan DNA-testiin, jolloin isyys voidaan varmistaa ja vahvistaa.

Isyys rekisteröidään aina väestörekisteriin eli väestötietojärjestelmään. Sinne tallennetaan jokaisen suoman kansalaiset lapsen vanhempien täydelliset nimet ja henkilötunnukset sekä esimerkiksi lapsen huoltoa ja sen sisältöä koskevat tiedot. Lähtökohtaisesti jokaisella on oikeus saada tieto, mitä hänestä itsestään on viranomaisten rekisteriin merkitty.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]