Minilex - Lakipuhelin

Saako virkamiestä lahjoa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virkamiestä ei saa lahjoa eikä virkamies saa ottaa lahjuksia vastaan, jos sellaista hänelle tarjotaan. Lahjuksen ottaminen on virkarikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Virkamies voidaan lisäksi tuomita myös viralta pantavaksi, jos rikos osoittaa hänet ilmeisen sopimattomaksi tehtäväänsä. Törkeästä lahjuksen ottamisesta tuomitaan vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi sekä lisäksi viralta pantavaksi. Jollei tekoa ole rangaistava lahjuksen ottamisena tai törkeänä lahjuksen ottamisena, virkamies voidaan kuitenkin tuomita lahjusrikkomuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Virkamies voi syyllistyä virkavelvollisuuksien vastaiseen toimintaan, jos hän ottaa vastaan tai pyytää jonkinlaista etua. Etu voi olla joko taloudellinen tai muunlainen. Myös lahjuksen antaminen on kriminalisoitu. Kiellettyjä ovat sellaiset edut, jotka voivat heikentää luottamusta virkamiestä tai viranomaista kohtaan. Virkamies on velvollinen pidättäytymään tällaisista eduista.

Virkamies ei saa vaatia, ottaa vastaan tai hyväksyä taloudellista tai muuta etua virkansa ulkopuolellakaan, mikäli se saattaa heikentää luottamusta virkamieheen. Edellytyksenä ei siis ole, että virkamies ottaa etuuden nimenomaan jonkun suosimiseksi virkatoiminnassa. Kiellettyjä etuuksia ja edun määrää ei ole laissa yksilöity, mutta huomattava etuus kuuluu luonnollisesti helpommin kiellettyihin etuuksiin kuin vähäinen etuus. On kuitenkin vaikea sanoa täsmälleen, milloin on kyse lahjonnasta. Jopa varsin mitättömätkin virkamiehen kestitsemiset saattavat olla lahjontaa. Lahjontaepäilyn tilanteessa onkin hyvä olla yhteydessä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa