Minilex - Lakipuhelin

Kaupan purku

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaupan purku voi tulla kyseeseen sekä kiinteistön että irtaimen kaupassa. Kaupan purku tarkoittaa sitä, että osapuolten sopimukseen perustuvat oikeudet ja velvollisuudet lakkaavat ja molempien on palautettava se, mitä ovat sopimuksen perusteella saaneet. Esimerkiksi kuluttajankaupassa myyjän viivästyksen vuoksi tapahtuvassa kaupan purussa myyjän on viipymättä palautettava ostajalle kaikki kyseisen sopimuksen perusteella maksetut suoritukset. Ostajan on vastaavasti palautettava kaupan kohde myyjälle. Kaupan purku on käytännössä viimesijainen keino silloin, kun jompikumpi sopimuspuoli ei ole täyttänyt sopimuksella perustettuja velvoitteitaan. Ennen kaupan purkamista voi olla tarkoituksenmukaista selvittää, voiko sopimuksen pitää voimassa esim. virheen korjaamisen tai hinnanalennuksen avulla. 

Kun kyse on asunnon kaupasta, ostajalla on lähtökohtainen oikeus purkaa kauppa myyjän viivästyksen, ennakoidun viivästyksen, myyjän konkurssin, asunnon virheen tai kaupan oikeudellisen virheen vuoksi. Oikeudellinen virhe voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun käy ilmi, että sivullinen omistaa asunnon tai osan siitä. Myyjän lähtökohtainen oikeus kaupan purkuun syntyy silloin, kun kyseessä on maksuviivästyksestä johtuva olennainen sopimusrikkomus.

Ostajalla on lähtökohtainen oikeus kaupan purkuun silloin, kun kyse on myyjän viivästyksestä ja viivästyksellä on olennaista merkitystä ostajalle. Myyjän viivästyksestä on kyse silloin, kun myyjä ei luovuta kaupan kohdetta sovittuna ajankohtana tai jos ajankohdasta ei ole sovittu, kohtuullisessa ajassa kaupanteosta. 

Pääsääntöisesti kaupan purkaminen siis edellyttää vastapuolen olennaista sopimusrikkomusta. Myyjän osalta sopimusrikkomuksena tulee kyseesen kaupan kohteessa oleva virhe tai tavaran luovuttamisen viivästyminen. Ostajan sopimusrikkomuksista keskeisin on kauppahinnan maksuvelvollisuuden laiminlyönti. 

Kiinteistön kaupassa ostajalla on oikeus purkaa kauppa erilaisissa tilanteissa. Oikeus kaupan purkuun syntyy esimerkiksi silloin, jos kiinteistössä on olennainen laatuvirhe, olennainen vallintavirhe tai olennainen oikeudellinen virhe. Vallintavirhe on kyseessä esimerkiksi silloin, kun myyjä on ennen kaupan tekemistä antanut ostajalle virheellisen tiedon voimassa olevasta kaavasta tai jos kiinteistöllä olevaan rakennukseen ei ole tarvittavaa lupaa. Oikeus kaupan purkamiseen on myös silloin, kun myyjä on kaupan tekemisen jälkeen laiminlyönyt kiinteistön asianmukaisen huolenpidon, oikeudettomasti käyttänyt kiinteistöä tai muutoin huolimattomuuttaan vahingoittanut sitä sillä seurauksella, että kiinteistölle aiheutunut vahinko on olennainen. Myös silloin, kun myyjä ei täytä kauppaan liittyvää suoritusvelvollisuutta ja sopimusrikkomus on olennainen koko kaupan kannalta, ostajalla on oikeus purkaa kiinteistön kauppa. Ostajalla on kaupan purun tilanteissa lisäksi oikeus saada vahingonkorvausta.

Myyjä voi purkaa kiinteistön kaupan silloin, kun kyse on ostajan viivästyksestä ja viivästys on olennainen, eikä ostaja suorita kokonaista kauppahintaa. Jos kiinteistön kauppa puretaan, ostajan on luovutettava kiinteistö takaisin myyjälle ja myyjän on luovutettava ostajan maksama kauppahinta takaisin ostajalle.

 

Yhteenveto

  • Kaupan purku voi tapahtua kiinteistöissä sekä irtaimiston kaupassa.
  • Kaupan purku on viimeinen toimenpide riitojen selvittelyssä. Kun kauppa puretaan, osapuolten sopimukseen pohjautuvat velvollisuudet sekä oikeudet lakkaavat. Ostajan tulee palauttaa kiinteistö tai tavara, ja myyjän tulee maksaa ostajalle suoritukset takaisin, joskus korkojen kera.
  • Asunnon kaupassa ostaja voi purkaa kaupan myyjän viivästyksen, -ennakoidun viivästyksen tai -konkurssin takia. Asunnon virheet, joista on ostajalle joko terveydellistä tai taloudellista haittaa, ovat myös kelpo syy kaupan purkuun.
  • Kaupan purkaminen edellyttää lähtökohtaisesti sopimusrikkomusta tavalla tai toisella.
  • Tavaroiden kohdalla viivästys on myös usein syy kaupan purkuun.
  • Kiinteistön kohdalla virheen täytyy olla olennainen, jotta kaupan saa purettua. Virhe voi olla joko laatuvirhe, vallintavirhe tai oikeudellinen virhe. Myös sopimusrikkomus oikeuttaa kiinteistön kaupan purkuun.
  • Ostajalla on välillä oikeus vahingonkorvauksiin kaupan purun lisäksi.

 

Summary in English

  • Termination of the transaction can occur in real estate transactions as well as in the sale of movable property.
  • Termination of the transaction is the final measure in resolving disputes. When the transaction is terminated, the parties' obligations and rights based on the agreement cease. The buyer must return the property or goods, and the seller must refund the buyer's payments, sometimes with interest.
  • In the sale of a property, the buyer can terminate the transaction due to the seller's delay, anticipated delay, or bankruptcy. Defects in the property that cause either health or financial harm to the buyer are also valid reasons for terminating the transaction.
  • Termination of the transaction generally requires a breach of contract in some form or another.
  • In the case of goods, delay is often a reason for terminating the transaction.
  • In the case of real estate, the defect must be material in order to justify terminating the transaction. The defect can be a quality defect, possession defect, legal defect, or a breach of contract that also justifies the termination of the real estate transaction.
  • In some cases, the buyer is entitled to compensation in addition to the termination of the transaction.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin kaupan voi perua?

Kaupan, oli kohteena mikä tahansa, voi lähtökohtaisesti perua viivästyksestä tai sopimusrikkomuksesta. Haitan täytyy kuitenkin olla olennainen, jotta kaupan voi perua, sillä kaupan peruminen on viimeinen toimintamalli riitatilanteissa.

Myyjällä sekä ostajalla on oikeus perua kauppa viivästyksen takia, kun taas sopimusrikkeet, kuten tuotteen virheet, johtavat yleensä ostajan perumaan kaupan.

2. Miten kaupan purku toimii?

Kaikki alkaa reklamaatiosta, jolloin myyjällä on mahdollisuus korjata virhe tai maksaa siitä korvausta. Jos kohtuullista korvausta ei löydy tilanteelle, kaupan purun voi suorittaa. Se tehdään joko purkukirjalla, jolloin molemmat osapuolet voivat sopia purkuehdoista ja korvauksista kirjallisesti. Tämä vaatii kuitenkin osapuolten yksimielisen näkemyksen asiasta. Jos riitatilanteessa yksimielistä näkemystä ei löydy, osapuolet voivat viedä tapauksen tuomioistuimen ratkaistavaksi, jolloin tuomioistuin päättää myös maksettavista korvauksista.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]