Minilex - Lakipuhelin

Alaikäisen kaupan purku

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alaikäisellä tarkoitetaan henkilöä, joka on alle 18-vuotias, ja lain mukaan alaikäiset ovat vajaavaltaisia. Yleensä vajaavaltaisella ei ole oikeutta itse hallita omaisuuttaan tai tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Alaikäinen voi kuitenkin tehdä oikeustoimia ja sopimuksia, jotka ovat olosuhteisiin nähden tavanomaisia ja vähämerkityksellisiä.

Holhoustoimilain mukaan alaikäinen voi tehdä tavanomaisia ja vähämerkityksellisiä oikeustoimia, kuten ostaa tai myydä tavaraa kohtuullisen vähäiseen hintaan. Suurempien ja arvokkaampien kauppojen tekeminen vaatii aina huoltajan luvan. Alaikäinen ei saa tehdä ostoksia tai myyntejä velaksi. Alaikäisellä on oikeus määrätä omasta työllään ansaitsemastaan omaisuudesta ja siitä osasta omaisuutta, joka on hänelle tarpeellinen hänen tarpeidensa ja olosuhteidensa mukaisesti.

Alaikäisen tekemiä tavallisia ja vähämerkityksellisiä kauppoja ei voi purkaa pelkästään alaikäisyyden perusteella. Jos kyseessä on vähämerkityksellistä suurempi oikeustoimi, jota alaikäinen ei saanut tehdä, oikeustoimi ei sido häntä, jos alaikäisen edunvalvoja, tavallisesti vanhempi, ei ole antanut siihen suostumustaan. Kuitenkin, jos alaikäisen olisi tarvinnut saada huoltajan suostumus kaupan tekemiseen ja huoltaja myöhemmin hyväksyy sen, tai alaikäinen itse hyväksyy sen täysi-ikäistyttyään, oikeustoimi tulee sitovaksi. Esimerkiksi jos tavaran kauppa tehdään ilman edunvalvojan suostumusta, sopijapuolella on oikeus perua kauppasopimus siihen asti, kunnes se hyväksytään edunvalvojan toimesta tai asianmukaisesti täytetään. Vetäytymisestä on ilmoitettava alaikäiselle tai hänen edunvalvojalleen. Jos osapuoli oli tietoinen alaikäisyydestä ja sen aiheuttamasta vajaavaltuudesta, hän ei voi perua sopimusta sovitun ajan kuluessa huoltajan suostumuksen hankkimiseksi. Jos osapuoli oletti rehellisesti alaikäisen olevan oikeutettu tekemään sopimuksen, hänellä on oikeus perua oikeustoimi.

Jos tavaraa koskeva kauppa tehdään ilman tarvittavaa suostumusta, se ei sido osapuolia, ja ne tulee purkaa ja palauttaa osapuolten vastaanottamia vastikkeita. Jos tavaran palauttaminen ei ole mahdollista, niin sen arvo korvataan. Jos alaikäiset itse ovat keskenään tehneet kauppaa eikä kaupan kohdetta voida palauttaa, sen arvo korvataan kohtuullisesti molempien osapuolten osalta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]