Minilex - Lakipuhelin

Käsittelymenetelmä ja tutkintamenetelmä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käsittelymenetelmä ja tutkintamenetelmä tarkoittavat sitä työnjakoa, joka riita-asian käsittelyssä ja selvittämisessä jakaantuu asianosaisten ja asiaa käsittelevän tuomioistuimen välille. Käsittelymenetelmässä asianosaisilla on suurempi rooli oikeudenkäynnissä kuin tutkintamenetelmässä, ja esimerkiksi aloiteoikeuden katsotaan olevan käsittelymenetelmässä yksin asianosaisilla, tutkintamenetelmässä taas tuomioistuimella.

Riita-asioissa noudatetaan pääsääntöisesti käsittelymenetelmää. Tällöin asianosaisilla on aktiivinen rooli oikeudenkäynnin eteenpäin viemisessä ja oikeudenkäyntiaineiston hankkimisessa. Asianosaisten tulee siis esittää ne seikat, jotka he haluavat asiassa otettavan huomioon. Samoin tarpeellisen näytön hankkiminen kuuluu asianosaisille. Käsittelymenettelyssä tuomarin on kuitenkin materiaalisen prosessinjohdon keinoin eli kyselyoikeuttaan käyttämällä ja asianosaisia neuvomalla mahdollista selvittää, mitä aineistoa asianosaiset haluavat osoittaa ja millaisin keinoin se olisi toteutettavissa.

Tutkintamenetelmä on käsittelymenetelmän vastakohta ja siinä oikeudenkäynnin kulun järjestäminen ja oikeudenkäyntiaineiston hankkiminen kuuluu tuomioistuimelle. Todellisuudessa riita-asioiden oikeudenkäynnit noudattavat vastakkaisten periaatteiden eräänlaista välimuotoa, jossa aineiston hankkimisesta huolehtivat pääasiassa asianosaiset ja tuomioistuin huolehtii oikeudenkäynnin kulusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa