Minilex - Lakipuhelin

Riita-asia kanteen peruuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kanteen peruuttaminen tarkoittaa sitä, että kanteen nostaja lopettaa kanteen ajamisen. Kantaja samalla vetää kanteensa pois tuomioistuimesta. Kanteen peruuttaminen tehdään kirjallisesti.

Kanteen peruuttamisesta johtuu, että asia jää käräjäoikeudessa silleensä. Käräjäoikeus ei tee asiassa mitään päätöstä, vaan asia ikään kuin raukeaa. Asian jäädessä silleensä, riitaan ei siis saada lainvoimaista ratkaisua. Kantaja voi täten halutessaan nostaa uuden kanteen samassa asiassa. Kantaja voi saada asian siis uudelleen vireille.

Kantaja voi kuitenkin peruuttaa kanteensa vain, jos asian vastaaja ei vaadi asiassa tuomiota. Jos kantaja on laittanut kanteen vireille ja vastaaja on kanteeseen vastannut, asia tulee ratkaista mikäli vastaaja ratkaisua vaatii. Ajatuksena tässä on se, että kantaja punnitsee vaihtoehtoja huolellisesti ennen kuin laittaa asioita vireille käräjäoikeuteen. Kantajan tulee harkita mahdollisuuksia ja oikeudenkäynnin aiheellisuutta ennen kuin laitttaa kanteen vireille, ei vasta sitten kun on saanut vastaajalta vastauksen. Vastaajan edun mukaista on saada asia ratkaistuksi lainvoimaisella tuomiolla. Tuomio estää sen, että kantaja ei voi samassa asiassa laittaa uutta kannetta vireille.

Lähtökohtaisesti kanne voidaan peruuttaa vain alioikeudessa eli käräjäoikeudessa. Mikäli asia etenee hovioikeuteen, ei alkuperäistä kannetta ole mahdollista enää peruuttaa. Kantaja voi toki peruuttaa muutoksenhakunsa hovioikeuteen, mutta tällöin kärjäoikeuden tuomio jää lopulliseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa