Minilex - Lakipuhelin

Asianosaisen menettely todisteena riita-asiassa

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Rikosasiassa vastaajan menettelyä ei saada tuomioistuimessa huomioida vastaajan vahingoksi, mikäli se loukkaisi hänen oikeuttaan olla myötävaikuttamatta syyllisyytensä selvittämiseen. Tätä sääntöä kutsutaan inkriminaatiokielloksi, myötavaikuttamattomuusperiaatteeksi tai itsekriminointisuojaksi. 

Riita-asiassa sääntö on kuitenkin toinen. Tuomioistuimella on oikeus harkita, mikä vaikutus asianosaisen menettelyllä on todisteena, jos hän ilman hyväksyttävää syytä muun muassa ei saavu oikeudenkäyntiin tai poistuu oikeussalista luvatta. Riita-asian asianosaisella ei myöskään ole varsinaista vaikenemisoikeutta; tuomioistuin saa tehdä asianosaisen menettelystä johtopäätöksensä, jos asianosainen ei noudata tuomioistuimen kehotusta täydentää tai selventää esitystään tai muuta kehotusta.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Asianosaisen menettelyllä voi olla todistusarvoa myös silloin, jos tämä ei tuomioistuimen kehotuksesta huolimatta lausu vastapuolen vaatimuksesta tai sen perusteista. Myös todistajan menettely voidaan itsessään katsoa todisteeksi, jos tämä ei todistelutarkoituksessa kuultuna anna todistajankertomusta tai vastaa hänelle esitettyyn kysymykseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa