Minilex - Lakipuhelin

Työtehtävien olennainen muutos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsuhteen sisällä työnantajalle kuuluu niin sanottu työnjohto-oikeus, toisin sanoen direktio-oikeus. Tähän työnjohto-oikeuteen kuuluu työnantajan valta järjestellä töitä ja työmenetelmiä.  Työnjohto-oikeuden kautta työnantaja voi määrätä siitä, mitä työtehtäviä työntekijä tekee, milloin ja miten nämä tehtävät suoritetaan. Täten työnjohto-oikeuteen sisältyy myös tietynlainen oikeus muuttaa työntekijän työtehtäviä.

Olennaiset työtehtävien muutokset eivät ole mahdollisia pelkän työnjohto-oikeuden kautta. Siten työntekijän työtehtävien olennainen muuttaminen on mahdollista usein vain väliaikaisesti, jos työntekijä on tähän suostunut työsopimuksessa (”tarpeen vaatiessa sitoutuu tekemään myös muita työnantajan määräämiä tehtäviä”).

Jos työtehtäviä halutaan muuttaa olennaisesti ja pitkäaikaisesti, onnistuu tämä usein työntekijän suostumuksella ja uuden työsopimuksen tekemällä. Jos työnantaja haluaa muuttaa työntekijän tehtäviä yksipuolisesti, täytyy tällöin olla olemassa peruste työsopimuksen päättämiselle sekä noudattaa säännöksiä irtisanomisajasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijän työt loppuvat tuotannollisista tai taloudellisista syistä taikka työntekijä on tullut kykenemättömäksi selviytymään nykyisistä työtehtävistään. Tällöin työnantajan ilmoitettua työtehtävien päättymisestä alkaa kulua irtisanomisajan pituinen ajanjakso, jonka jälkeen on mahdollista siirtää työntekijä uusien, olennaisesti muuttuneiden työtehtävien pariin. Työntekijällä on tietysti oikeus kieltäytyä uusista työtehtävistä ja siten työsopimus päättyy automaattisesti. Toinen vaihtoehto on se, että työnantaja irtisanoo työntekijän laillisin perustein ja tarjoaa uutta työsopimusta, johon sisältyy nämä muuttuneet työtehtävät.

Arvioitaessa sitä, onko kyseessä olennainen työtehtävien muuttaminen, otetaan huomioon työntekijän asema, tehtävät, työolosuhteet, yrityksen koko ja työpaikan käytännöt. Tapaukset arvioidaan aina tapauskohtaisella harkinnalla. Jos työntekijän asema muuttuu merkittävästi työpaikan sisällä, kuten esimiesasemasta apulaiseksi, kyseessä on usein olennainen muutos. Vaikka työnimike säilyisi samana tehtävien muututtua huomattavasti, ei työnimikkeen säilymisellä ole samana, vaan muutosta voidaan tulkita olennaisena muutoksena. Olennaisen muutoksen tulee olla yleensä myös pitkäaikainen työtehtävien muutos, eivätkä väliaikaiset ja lyhyet muutokset usein ole olennaisia. Väliaikaisiinkin tehtävämuutoksiin vaaditaan asiallinen perusta.

Jos työnantaja muuttaa työtehtäviä olennaisesti, ja ennen tätä irtisanoo työntekijän laittomin perustein, on työtehtävien olennainen muuttaminen laitonta. Tällöin, jos mahdollista, työntekijällä on oikeus pysyä edellisissä tehtävissään. Toisaalta jos työntekijä nimenomaisesti suostuu työtehtävien olennaiseen muuttamiseen tai hiljaisesti hyväksyy muutoksen, eli jatkaa työskentelyä muuttuneiden tehtävien parissa, laittomuus korjaantuu ja ehtomuutoksesta tulee pätevä.

Työnantajan kannalta on joskus tarpeellista kyetä muuttamaan työntekijöiden työtehtäviä olennaisestikin. Työnantajan tekemä olennainen työtehtävien muuttaminen edellyttää kuitenkin painavia perusteita ja irtisanomissäännösten noudattamista. Tämän vuoksi kysymysten herätessä ja oikeuksienne varmistamiseksi kannattaa asia varmistaa lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]