Minilex - Lakipuhelin

Syrjintäkielto työsuhteessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsuhteessa tapahtuva syrjintä on kielletty laissa säätämällä. Lain mukaan työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti. Tasapuolisesta kohtelusta poikkeaminen on mahdollista vain, jos siitä poikkeaminen on työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Esimerkiksi positiivinen erityiskohtelu, kuten erityisen huomion kiinnittäminen heikommassa asemassa olevan vähemmistön etuihin voi olla perusteltua ja hyväksyttyä. Syrjintäkielto kattaa myös yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksen sekä tasa-arvoseikat, kuten myös miesten ja naisten tasa-arvon toteutumisen työpaikoilla. Syrjivä toiminta, joka loukkaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta tai tasa-arvoa, on kiellettyä.

Työnantaja ei saa ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijaa tai työntekijää epäedulliseen asemaan rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, kansalaisuuden, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen, perimän, vammaisuuden tai terveydentilan taikka uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella. Nämä seikat on korostetun henkilökohtaisia ominaisuuksia, joiden perusteella tapahtuva syrjintä on erityisen rangaistavaa. Jos syrjitty näyttää todisteita, joiden perusteella voidaan arvella syrjintää tapahtuneen, syntyy syrjintäolettama, joka työnantajan täytyy kumota esittämällä vastanäyttöä. Jos syrjintäolettamaa ei kumota, työnantajan katsotaan syyllistyneen syrjintään. Tällaiseen syrjintään syyllistynyt voidaan tuomita työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. 

Syrjintäkielto koskee työntekijöiden välisen tasapuolisen kohtelun lisäksi myös erilaisia työsuhteita. Määräaikaisia ja osa-aikaisia työsuhteita tulee kohdella samoin perustein kuin vakituisia työsuhteita. Määräaikaisten ja osa-aikaisten työsuhteiden ehdot eivät saa olla työsopimuksen kestoajan tai työajan pituuden vuoksi epäedullisempia kuin muissa työsuhteissa, ellei tähän ole löydettävissä asiallista ja perusteltua syytä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]