Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan velvollisuus puuttua työpaikkakiusaamiseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijän on työpaikalla vältettävä sellaista muihin työntekijöihin kohdistuvaa häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua, joka aiheuttaa heidän turvallisuudelleen tai terveydelleen haittaa tai vaaraa. Työnantajalla on taas velvollisuus puuttua työpaikkakiusaamiseen. Jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa hänen terveydelleen haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi. Häirinnällä tai muulla epäasiallisella kohtelulla voidaan tarkoittaa monia työpaikkakiusaamisen alaan kuuluvia toimia, kuten työyhteisöstä eristämistä, perustelematonta arvostelua ja seksuaalista häirintää. Tällaisen toiminnan katsotaan aiheuttavan työntekijän terveydellä haittaa tai vaaraa. Yksittäinen ilkeily sen sijaan ei välttämättä riitä kiusaamisen perustaksi, mutta hyvä työnantaja puuttuu tähänkin.

Työpaikkakiusaaminen voi olla työntekijöiden välistä tai työntekijän ja hänen esimiehensä välistä. Työnantajan tulee aina puuttua kiusaamiseen. Työantajan tulee myös ennaltaehkäistä kiusaamistilanteita esimerkiksi perehdyttämällä työntekijöitä.

Työnantajan velvollisuus puuttua työpaikkakiusaamiseen alkaa siitä, kun työnantaja sai kiusaamisesta tiedon tai havaitsi sen. Työnantaja ei siis voi sivuuttaa kiusaamista, jos hän sen havaitsee, vaikkei kukaan siitä hänelle valittaisikaan. Työnantajan tulee puuttua tilanteeseen kohtuullisessa ajassa. Jos työntekijä ei itse uskalla ottaa asiaa puheeksi eikä työnantaja tosiasiallisesti havaitse kiusaamista, apua voi saada esimerkiksi luottamusmieheltä tai liitolta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]