Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja törkeä petos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa määritelty törkeä petos on petoksen törkeä tekomuoto. Törkeän petoksen tekijä tuomitaan vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Petosta voidaan pitää törkeänä ensinnäkin, jos tekijä tavoittelee petoksella huomattavaa hyötyä. Pelkkä huomattavan hyödyn tavoittelu riittää, eikä rangaistavuuden edellytyksenä ole, että tekijä saisi tosiasiallisesti hankittua taloudellista hyötyä. Huomattavana taloudellisena hyötynä voidaan pitää noin 10 000 euroa. Toiseksi petosta voidaan pitää törkeänä, jos tekijä aiheuttaa huomattavan suurta tai erityisen tuntuvaa vahinkoa. Useamman tuhannen euron arvoista taloudellista vahinkoa voidaan pitää huomattavana. Kolmanneksi petos voi olla törkeä, jos tekijä käyttää hyväkseen vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta. Vastuullinen asema ja luottamus voivat perustua esimerkiksi toimeksiantosopimukseen. Neljänneksi petosta voidaan luonnehtia törkeäksi, jos tekijä käyttää hyväkseen toisen erityistä heikkoutta tai turvatonta tilaa. Jotta kysymys olisi törkeästä petoksesta, edellytetään kaikissa edellä mainituissa tilanteissa, että rikosta voidaan pitää myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Kokonaisarvostelussa voidaan ottaa huomioon esimerkiksi rikoksen kesto ja suunnitelmallisuus sekä muut rikokseen liittyvät seikat.

Törkeältä petokselta edellytetään siten jonkin edellä mainitun neljän ankaroittamisperusteen täyttymistä. Lisäksi petosta on voitava pitää kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]