Minilex - Lakipuhelin

Petoksen ja kavalluksen ero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Petos ja kavallus ovat molemmat rikoslain mukaan kiellettyjä rikoksia, joilla on eri niin sanotut tunnusmerkistöt, eli rikoksen edellytykset.

Petos on kyseessä, kun joku tarkoituksenaan hankkia itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai vahingoittaakseen toista, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin, ja näin ollen aiheuttaa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, taloudellista vahinkoa. Petos on kyseessä myös silloin, kun joku samassa tarkoituksessa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla dataa tai tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja näin ollen aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. 

Petoksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi, ja myös petoksen yritys on rangaistava. Petoksesta on lisäksi myös törkeä ja lievä tekomuoto, joista voit kysyä lisää lakimieheltä.

Kavallus on rikoslain mukaan puolestaan kyseessä, kun joku anastaa hallussaan olevia varoja tai muuta irtainta omaisuutta. Kavallus on kyseessä myös silloin kun joku anastaa varoja tai muuta irtainta omaisuutta, joita hän on löytänyt tai erehdyksen kautta saanut haltuunsa. Lisäksi kavallus on kyseessä, kun joku on saanut varoja haltuunsa toimeksiannon perusteella tai muulla sellaisella tavalla, ja hänen on tilitettävä varojen arvo toiselle, mutta hän oikeudettomasti käyttää varoja tai niiden tilalle tulleita varoja tai muulla sellaisella tavalla aiheuttaa tilitysvelvollisuuden täyttämättä jäämisen sovittuna tai muuten edellytettynä aikana.

Anastamisella tarkoitetaan lainsäätäjän mukaan toisen omistaman irtaimen omaisuuden oikeudetonta ottamista, pitämistä, luovuttamista tai muunlaista hyväksikäyttöä tarkoituksena sen saaminen itselleen tai toiselle sellaiseen omistukseen, joka on pysyvää ja ulkonaiselta olemukseltaan vastaa omistusoikeutta.

Kavalluksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi, ja sen yritys on rangaistava. Kavalluksesta on myös törkeä sekä lievä tekomuoto, joiden edellytykset ja rangaistukset eroavat tavallisesta tekomuodosta.

Petoksen ja kavalluksen erot ovat näin ollen seuraavat: Kavalluksessa rikoksentekijä anastaa jo hallussaan olevia varoja tai irtainta omaisuutta, kun taas petoksessa rikoksentekijä erehdyttää toista saadakseen toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin. Petoksen edellytyksenä rikoksentekijällä on lisäksi oltava tarkoituksenaan hankkia itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai toisen vahingoittaminen. Kun kavalluksessa teon seuraukset eivät ole edellytys rikoksen täyttymiselle, petoksessa teon on aiheutettava taloudellista vahinkoa erehtyneelle henkilölle tai muulle, joka on määrännyt erehtyneen eduista. Käytännössä kavallus voi esimerkiksi olla kyseessä, kun henkilö ei luovuta huonekaluja takaisin niiden omistajalle, joita hän on pitänyt hallussaan omistajan muuton aikana. Petos voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun henkilö myy toiselle virtuaaliomaisuutta netissä kuitenkaan lähettämättä tätä toiselle mutta saaden itselleen taloudellista hyötyä.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä petoksen ja kavalluksen erosta rikoslaissa, voit ottaa yhteyttä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]