Minilex - Lakipuhelin

Vakuutuspetos rikoslaissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslain mukaan vakuutuspetokseen syyllistyy se, joka hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudettoman vakuutuskorvauksen sytyttää tuleen palovakuutetun omaisuuden. Rikoslain mukaisesta vakuutuspetoksesta rikosvastuuseen joutuminen edellyttää tekijältään tahallisuutta, eikä vakuutuspetoksen yritystä ole säädetty rangaistavaksi teoksi. Vakuutuspetoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Petoksen yleissäännösten lisäksi laissa on vakuutuspetosta koskeva erityissäännös. Huomionarvoista vakuutuspetosta koskevassa lainkohdassa on, että se koskee vain palovakuutetun omaisuuden tuleen sytyttämistä. Näin ollen vakuutuspetokseen syyllistyminen ei edellytä esimerkiksi vahingonkorvausanomuksen tekemistä vakuutusyhtiölle.

Vakuutuspetos ei ole yrityksenä rangaistava, petos tosin on myös yrityksenä säädetty rangaistavaksi. Tapauksen luonteesta riippuen voidaan tuomita petoksen yrityksestä.

Lisäksi vakuutussopimuslaissa on määritelty henkilö- ja vahinkovakuutussopimuksista. Vahingonkorvausvelvollisuuden varalle otettua vakuutusta kutsutaan vastuuvakuutukseksi. Siinä on säädetty muun muassa tiedonantovelvollisuuksista ja muista velvollisuuksista, vakuutuskorvausmenettelystä ja vakuutusyhtiön vastuun rajoitteista.

Rikoslain vakuutuspetosta koskevan lainkohdan mukaan tuomitaan, jollei vakuutuskorvauksen saamiseksi syyllisty samaa omaisuutta koskevaan petosrikokseen tai sellaisen rikoksen yritykseen. Petoksen yritys on rangaistu. Toisin sanottuna, jos syyllistyy samaa omaisuutta koskevaan petosrikokseen tai sellaisen yritykseen, niin ei tuomita vakuutuspetoksesta, vaan petoksesta tai sen yrityksestä. Näin ollen siinä vaiheessa, kun tekijä on jo yrittänyt saada oikeudetonta taloudellista hyötyä tekemällä hakemuksen vahingonkorvauksen saamiseksi vakuutusyhtiöltä, niin ei ole enää kysymys vakuutuspetoksesta. Siitä eteenpäin, tapausta tutkitaan petoksena tai sen yrityksenä.

Millä tavoilla tai toimilla vakuutuspetokseen syyllistyy?

Yksinkertaisuudessaan rikoslain määrittelemässä vakuutuspetoksessa tulee tahallisesti systyttää palovakuutettu omaisuus tuleen, motiivina oikeudettomat korvaukset aiheutuneesta vahingosta. Vakuutusyhtiö voi tehdä vakuutuspetoksen epäilyn perusteella tutkintapyynnön poliisille. Kun tapahtumien kululle löydetään suoranaista syytettä tukevaa näyttöä, ja mahdollisuus siitä, että tulipalo olisi syttynyt tahattomasti voidaan sulkea pois, voidaan syyte katsoa lainvoimaiseksi.

Lain esitöiden perusteella on lakia muutettu niin, että pakkokeinolain tietyt säännökset ovat nykyään sovellettavissa rikoslaissa määriteltyyn vakuutuspetokseen. Pakkokeinolakia on hallituksen esityksen (HE 153/1991) mukaisesti muutettu niin, että rikoksesta todennäköisin syin epäilty saadaan pidättää jos rikoksesta on säädetty lievempi rangaistus kuin kaksi vuotta vankeutta, mutta siitä säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta ja epäillyn olojen tai muiden seikkojen perusteella on lisäksi todennäköistä, että hän karttaa esitutkintaa, oikeudenkäyntiä tai rangaistuksen täytäntöönpanoa, vaikeuttaa asian selvittämistä hävittämällä, turmelemalla, muuttamalla tai kätkemällä todistusaineistoa taikka vaikuttamalla todistajaan, asianomistajaan, asiantuntijaan tai rikoskumppaniinsa taikka jatkaa rikollista toimintaansa. Ketään ei kuitenkaan saa pakkokeinolain mukaan pidättää eikä vangita, jos se asian laadun, rikoksesta odotettavissa olevan rangaistuksen taikka rikoksesta epäillyn iän tai muiden henkilökohtaisten olojen vuoksi olisi kohtuutonta. Rikoslaissa säännellyn vakuutuspetoksen osalta tämä tarkoittaa sitä, että epäilty voidaan pidättää. 

Yhteenvetona, rikoslaissa määritelty vakuutuspetos on sovellettavissa vain palovakuutettuun omaisuuteen. Vakuutuspetosta saatetaan kuitenkin usein puhekielessä käyttää laajemmassa merkityksessä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Rikoslain vakuutuspetos koskee vain palovakuutettua omaisuutta. 

- Vakuutuspetos on tahallinen teko. 

Varoitukset

- Vakuutustpetoksesta epäilty voidaan pidättää. 

- Vaikka vakuutuspetoksen yritys ei ole rangaistava, voidaan petoksen yrityksestä tietyissä tapauksissa rangaista.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]