Minilex - Lakipuhelin

Petos rikoksena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Petos on rikoksentekijän epärehelliseen menettelyyn liittyvä rikos. Ensinnäkin petokseen syyllistyy se, joka hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. Toiseksi petoksesta on kyse myös silloin, kun joku dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. Petoksesta rangaistuksena on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Myös petoksen yritys on rangaistavaa. Rikoslaki tuntee myös maksuvälinepetoksen, veropetoksen sekä harvinaiset ja hyvin vakaviksi rikoksiksi luokitellut maanpetos- ja valtiopetosrikokset.

Ensimmäisessä petostyypissä on kyse niin sanotusta erehdyttämispetoksesta. Siinä erehdytetään vastapuolta ja saadaan tämä esimerkiksi tekemään sopimus tai jokin muu suoritus. Petokseen sisältyy tällöin viisi keskeistä tunnusmerkkiä. Ensinnäkin siihen sisältyy erehdyttäminen tai erehdyksen hyväksi käyttäminen, toiseksi toiselle on aiheuduttava erehdys ja kolmanneksi toisen on suoritettava jokin toimenpide erehdyksen vallassa. Neljänneksi määräämistoimesta on oltava aiheutunut vahinkoa ja viides tunnusmerkki liittyy petoksen tarkoitukseen, eli petos on tehtävä taloudellisen hyödyn hankkimiseksi taikka toisen vahingoittamiseksi.

Petos on kyseessä esimerkiksi seuraavan kaltaisissa tapauksissa. Ensinnäkin erehdyttäminen voi koskea virheellisen tiedon antamista jostain asiasta. Myyjä voi esimerkiksi vakuuttaa myytävällä esineellä olevan sellaisia ominaisuuksia, joita sillä ei myyjän tietäen ole. Erehdyttäminen voi olla sanallista, mutta myös esimerkiksi esiintymistapa voi olla erehdyttävä.

Toiseksi erehdyttäminen voi koskea omistusoikeutta myytävään esineeseen. Myytävä esine voi esimerkiksi olla henkilöllä lainassa tai osamaksukauppasopimuksen perusteella vielä edellisen myyjän omaisuutta. Tällaisissa tapauksissa petossäännös voi kuitenkin myös syrjäytyä toisen rikossäännöksen tieltä. Jos osamaksuesine myydään sen jälkeen kun se on jo laillisesti ollut ostajan hallussa, voi kyse olla myös kavalluksesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]