Minilex - Lakipuhelin

Petos ja syyte

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Petos on kielletty Suomen rikoslaissa, ja siitä epäiltyjä henkilöitä vastaan voidaan nostaa syyte asian ratkaisemiseksi tuomioistuimessa.

Petos on Suomen rikoslain mukaan kyseessä, kun joku tarkoituksenaan hankkia itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai vahingoittaakseen toista, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja seurauksena aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä. Petos on kyseessä myös silloin, kun joku samassa tarkoituksessa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla dataa, tai puuttumalla tietojärjestelmän toimintaan muulla tavoin saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja seurauksena aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. Petoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Petoksella on kuitenkin eri tekomuotoja rikoksen vakavuudesta riippuen. Lievä petos on kyseessä, kun teko katsotaan kokonaisuutena arvioiden vähäiseksi ottaen huomioon tavoitellun hyödyn tai aiheutetun vahingon määrä tai muut rikokseen liittyvät seikat. Lievästä petoksesta tuomitaan sakkoa.

Rikoslain vastaisista toimista voidaan nostaa syyte rikoksesta epäiltyä vastaan, jotta asia ratkaistaisiin tuomioistuimessa. Rikosasioissa syytteen rikoksesta epäiltyä vastaan nostaa joko valtiota edustava virallinen syyttäjä tai rikoksen uhri, eli asianomistaja. Rikoksen vakavuudesta riippuu, onko syyteoikeus ainoastaan syyttäjällä, vai onko myös asianomistajalla oikeus päättää syytteen nostamisesta. Asianomistajarikoksiksi kutsutaan rikoksia, joita koskevista syytteistä ja niiden nostamisesta itse asianomistajalla on oikeus päättää. Pääasiassa asianomistajilla on kuitenkin niin sanottu toissijainen syyteoikeus, mikä tarkoittaa sitä, että ainoastaan niissä tapauksissa, kun poliisi tai syyttäjä ei jatka esitutkintaa tai kun syyttäjä ei nosta tai jatka syytteen ajamista, voi asianomistaja oma-aloitteisesti nostaa syytteen tai jatkaa sen ajamista.

Petos on virallisen syyttäjän alainen rikos, eli kun henkilöä epäillään petoksesta, on syyttäjällä oikeus nostaa syyte epäiltyä vastaan. Lievä petos on puolestaan asianomistajarikos, eli asianomistajalla on oikeus päättää, haluaako hän syyttäjän ajavan syytettä.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä petoksesta mahdollisesti nostettavasta syytteestä, voit ottaa yhteyttä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]