Minilex - Lakipuhelin

Petos asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupassa, jossa myyjä myy ostajalle asuntoon oikeuttavat asunto-osakkeet, myyjä voi syyllistyä petokseen erehdyttämällä ostajaa taloudellisen hyödyn tavoittelussa. Kyseessä on tilanne, jossa myyjä antaa ostajalle vääriä tietoja tai jättää tietoja kertomatta seikoista, joilla voidaan olettaa olevan merkitystä ostajan ostopäätökseen. Kyseeseen voi tulla asuntokaupan sopimusrikkomustilanne, mutta tilanne saattaa myös täyttää rikosoikeudellisen tunnusmerkistön ja johtaa epärehellisenä menettelynä petosrikokseen, josta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta.

Myyjä on velvollinen ilmoittamaan ostajalle kaikista tietämistään merkittävistä asunnon vioista, puutteista ja rasitteista. Myyjällä on laaja ilmoittamisvelvollisuus ja hänen on annettava tiedot oma-aloitteisesti, vaikka ostajaan kohdistuu tarkastusvelvollisuus, joka korostuu enemmän käytetyn asunnon kaupassa kuin uuden asunnon kaupassa. Ostaja ei voi esimerkiksi virheenä vedota asunnon huonoon kuntoon, jos hän on voinut ennen kaupantekoa sen havaita tarkastuksessa tai hänen voidaan olettaa muuten siitä tienneen.

Myyjän antamat tiedot voivat olla virheellisiä tai harhaanjohtavia. Hän ei saa antaa asuntokaupan kohteesta virheellistä kuvaa. Normaali kaupallinen kehuminen on sallittua, mutta ylikehuminen saattaa olla harhaanjohtavaa. Myyjän on myös vastattava ostajan kysymyksiin totuudenmukaisesti ja vältettävä merkityksellisten tietojen antamatta jättämistä.

Erehdyttäminen asuntokaupassa voi johtaa sopimusrikkomuksena kaupan purkamiseen, hinnan alentamiseen tai vahingonkorvauksiin. Jos erehdyttäminen on tahallista ja se tehdään tavoitellen taloudellista hyötyä, kyseessä voidaan tulkita olevan petos. Tällöin on mahdollista, että sopimusrikkomuksen sijasta kauppaa pidetään pätemättömänä ja asiaa voidaan tutkia petosrikoksena.

Petosrikos edellyttää tahallisuutta ja taloudellisen hyödyn tavoittelua. Myyjä voi esimerkiksi tarkoituksella salata tietoja asunnon kunnosta tai valehdella asuntoon liittyvistä kuntotarkastuksista saadakseen asunnosta korkeamman kauppahinnan. Myyjä vastaa myös mahdollisen edustajansa antamista tiedoista. Esimerkiksi kiinteistönvälittäjän antamat virheelliset tiedot, jotka myyjä tietää virheellisiksi, voidaan katsoa tahalliseksi erehdyttämiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]