Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja luottamusaseman väärinkäyttö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luottamusaseman väärinkäytöstä säädetään rikoslain petoksia ja muuta epärehellisyyttä käsittelevässä luvussa. Luottamusaseman väärinkäyttöön voi syyllistyä esimerkiksi toisen henkilön taloudellisia asioita hoitava edunvalvoja. Luottamusaseman väärinkäyttöön voi syyllistyä myös muun muassa osake- tai henkilöyhtiön edustaja tai asianajaja.

Lain mukaan luottamusaseman väärinkäytöstä tuomitaan, mikäli se, jonka tehtävänä on hoitaa toisen henkilön taloudellisia tai oikeudellisia asioita, väärinkäyttää luottamusasemaansa ja sitä kautta aiheuttaa vahinkoa sille, kenen asioita hänen tulee hoitaa. Laissa mainittua luottamusaseman väärinkäyttöä voi olla ensinnäkin se, kun luottamusasemassa oleva ryhtyy sellaiseen toimeen, johon hänellä ei ole oikeutta. Luottamusaseman väärinkäyttö on kyseessä myös silloin, kun luottamusasemassa oleva jättää tehtävänsä suorittamatta ja täten aiheuttaa vahinkoa sille taholle, kenen asioita hän hoitaa. Tehtävien laiminlyönti voi tapahtua siten, että luottamusasemassa oleva henkilö jättää tehtävänsä suorittamatta kokonaan tai osittain.

Kuten edellä on kuvattu, luottamusaseman väärinkäyttö tulee kyseeseen tilanteissa, joissa tekijä tahallisesti joko ylittää toimivaltansa tai jättää tehtävänsä hoitamatta. Rikoksen tekijän on siis oltava tietoinen siitä, ettei hänen menettelynsä vastaa päämiehensä tahtoa, tai että teko on muutoin velvollisuuksien tai oikeuksien vastainen. Jotta kyseessä olisi rikoslain mukaan rangaistavaksi säädetty luottamusaseman väärinkäyttö, edellytetään kuitenkin sitä, että tekijä aiheuttaa toiminnallaan vahinkoa edustamalleen henkilölle.

Luottamusaseman väärinkäytöstä voidaan rikoslain mukaan tuomita joko sakkoa tai vankeutta enintään kahdeksi vuodeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]