Minilex - Lakipuhelin

Petos ja rikoksen vanheneminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoksen vanhenemisella tarkoitetaan sitä, ettei asiasta voida enää tietyn ajan jälkeen nostaa syytettä rikoksesta epäiltyä vastaan. Tämän niin sanotun syyteoikeuden vanhenemiseen vaikuttaa rikoksen vakavuus, sillä se määritellään rikoksesta saadun enimmäisrangaistuksen perusteella.

Petos on rikoslain mukaan kyseessä, kun joku tarkoituksenaan hankkia itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai vahingoittaakseen toista, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja seurauksena aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä. Petos on kyseessä myös silloin, kun joku samassa tarkoituksessa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla dataa, tai puuttumalla tietojärjestelmän toimintaan muulla tavoin saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja seurauksena aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. Petoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Syyteoikeuden vanhentuminen riippuu rikoksen enimmäisrangaistuksesta. Koska petoksesta voidaan tuomita enintään kaksi vuotta vankeutta, vanhentuu sen syyteoikeus viidessä vuodessa. Vanheneminen alkaa rikoksen tekopäivästä, ja syyteoikeus osallisuudesta rikokseen alkaa vanhentua samana päivänä kuin syyteoikeus itse teosta. Jotta vanhentuminen katsottaisiin lain mukaan katkenneeksi, poliisin on tullut tehdä esitutkinta, syyttäjän on tullut suorittaa syyteharkinta, ja haaste on tullut antaa vastaajalle. Syyteoikeutta voidaan tietyissä tilanteissa pidentää yhdellä vuodella.

Jos syyttäjä ei siis ole nostanut syytettä petoksesta viiden vuoden kuluessa epäillyn rikoksen tekopäivästä, ei asiasta voida enää nostaa syytettä. Jos sinulla on lisäkysymyksiä petoksesta ja sen vanhenemisesta, voit ottaa yhteyttä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]