Minilex - Lakipuhelin

Sopimuksen siirto vs. sopimukseen perustuvien oikeuksien ja velvollisuuksien siirto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

A:n ja B:n kahdenkeskinen sopimus sisältää muuta, kun oikeuksia ja velvollisuuksia: osapuolten yksilöinti, kohden yksilöinti, ehtoja. Sopimus ei sisällä siirto-oikeutta kolmannelle. B myy C:lle sopimuksen kohteena oleva kiinteistö. Kysymättä A:ta, kauppakirjassa B siirtää C:lle "sopimukseen perustuvat oikeutensa ja velvollisuutensa". Onko kyseessä a) koko sopimuksen siirto kolmannelle vain b) siirto nimenomaan koskee vain oikeuksia ja velvoitteita? Jos kyseessä on b) tilanne, voiko A väittää tilannetta B:n ja C:n väliseksi omaksi sopimukseksi? Kiitos vastauksesta.

1 vastaus


756 vastausta

Hei!
Kysymykseen on hieman hankala vastata sillä et kertonut millaisesta sopimuksesta on kysymys. Sopimuksen sitoma henkilöpiiri on lähtökohtaisesti kiinteä. Joissain tapauksissa sopimuksen toinen tai kumpikin osapuoli voi kuitenkin vaihtua. Sopimusasemaa voidaan kaiketi pitää siirrettävänä ellei sitä ole sopimuksessa kielletty, tai siirtäminen on kiellettyä jostain laista johtuvasta syystä. Siirrettävyydet rajoitukset voivat liittyä vaikkapa tilanteisiin joissa sopimuksella on henkilökohtainen luonne (esim. työsopimus)

Sopimuksessa olennaisia ovat nimenomaan oikeudet ja velvollisuudet. Sitä että sopimuksessa on yksilöity osapuolet, sopimuksen kohde ja ehdot ei voida sinällään pitää siirtämisen esteenä.

Toisen sopimuspuolen on kuitenkin usein mahdollista vastustaa sopimuskumppanin vaihtumista. Lähtökohtaisesti ainakin tilanteissa joissa sopimuksen osapuolella on oikeus saada toiselta henkilökohtainen suoritus (kuten vaikka tietty työ), voi suorituksen saaja vastustaa sopimuskumppanin vaihtumista. Samoin on hyvä huomata että velkasuhteessa velallinen ei voi vaihtaa itsensä tilalle toista henkilöä ilman velkojan suostumusta, ellei laista muuta seuraa.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]