Vuokralainen on porannut kylpyhuoneen seinää reiän omia kiinnityksiään varten. Myöhemmin vuokralainen muuttaa pois ja vuokrasuhteen päättymisestä kuluu yli kolme vuotta. Asunnon omistaja ei huomaa reikää. Ajan saatossa vuokralaisen poraama reikä aiheuttaa vesivahingon. Voiko vuokranantaja vaatia vahingonkorvauksia vuokralaiselta enää yli kolme vuotta vuokrasuhteen päättymisen jälkeen, vaikka reikä oli vaikeasti havaittavissa ja vahinko on pahentunut hitaasti ajan saatossa?

1 vastaus


Minilex

Mrs.

10 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Vuokralaisella ei ole oikeutta suorittaa ilman vuokranantajan lupaa huoneistossa muita korjaus- tai muutostöitä kuin puuttellisuuksien korjaamiseksi. Vuokralainen ei olisi luvatta saanut porata seinää. Vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vahingon, jonka vuokralainen tahallisesti taikka laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa huoneistolle. Vuokralainen on vastuussa poraamansa reiän aiheuttamasta vesivahingosta, jos reiän ja vesivahingon syy-yhteys voidaan osoittaa.

Vahingonkorvauskanne voidaan nostaa vaikka vuokrasuhde olisikin päättynyt. Vahingonkorvauksen vanhentumiseen sovelletaan lakia velan vanhentumisesta. Yleinen vanhentumisaika on kolme vuotta. Velka vanhentuu kolmen vuoden kuluttua vanhentumisajan alkamisesta, jollei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu esimerkiksi vaatimalla maksua tai nostamalla suorituskanne käräjäoikeudessa.

Vahingonkorvauksen tai muun hyvityksen vanhentumisaika alkaa kulua sopimusrikkomukseen perustuvassa hyvityksessä siitä, kun ostaja on havainnut virheen tai puutteen kaupan kohteessa tai kun muu velkojana oleva sopijapuoli on havainnut virheellisyyden sopimuksen täyttämisessä taikka hänen olisi pitänyt se havaita JA muuhun kuin sopimussuhteeseen perustuvassa vahingonkorvauksessa siitä, kun vahingonkärsijä on saanut tietää tai hänen olisi pitänyt tietää vahingosta ja siitä vastuussa olevasta. Vahingonkorvauskiistassa otetaan siis huomioon se, milloin vahingonkärsijän eli vuokranantajan olisi tullut havaita vahinko. Vahingonkorvausta määrättäessä voidaan ottaa huomioon se, olisiko vuokranantajalla ollut velvollisuus tarkistaa huoneiston kunto ja tällä tavoin rajoittaa vahingon laajenemista nykyisiin mittoihinsa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]