Minilex - Lakipuhelin

Kuinka haen lainhuutoa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun kiinteistön omistaja vaihtuu, luovutuksensaajan on haettava omistusoikeutensa rekisteröintiä eli lainhuudon kirjaamista. Tätä toimenpidettä kutsutaan lainhuudatukseksi. Lainhuudatuksessa viranomainen tutkii, että saanto on lainmukainen. Lainhuuto luo julkisuutta, koska rekisteröinti merkitään julkiseen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, ja kiinteistön omistaja näkyy lainhuudatustodistuksesta. Vain lainhuudatettua kiinteistöä voidaan kiinnittää ja käyttää velan vakuutena.

Lainhuutoa haetaan Maanmittauslaitokselta. Kiinteistön uuden omistajan on haettava lainhuutoa 6 kuukauden kuluessa kiinteistöä koskevan sopimuksen, kuten kauppakirjan, allekirjoittamisesta. Määräaikaa on noudatettava, vaikka omistusoikeus kiinteistöön ei olisi siirtynyt vielä tämän ajan kuluessa. Määräajan ylittäminen korottaa varainsiirtoveroa. Omistaja voi hakea myös useamman kiinteistön lainhuutoa yhdellä hakemuksella.

Lainhuutoa voi hakea Maanmittauslaitoksen sähköisen asiointipalvelun kautta, jos kaupanvahvistaja on vahvistanut esimerkiksi kaupan, lahjan tai vaihdon. Lainhuudon hakeminen onnistuu tällöin heti, kun tieto luovutuksesta näkyy lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä. Muille luovutuksille ja esimerkiksi perinnönjaolle voit hakea lainhuutoa täyttämällä kirjallisen hakemuksen, joka löytyy myös Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta. Lainhuudon ratkaisun saa yleensä noin kuukaudessa sen vireillepanosta.

Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta löytyy myös lainhuudatukseen mahdollisesti vaadittavat liitteet. Esimerkiksi kiinteistönkaupan yhteydessä lainhuudatuksen mukaan tulee liittää kauppahinnan maksukuitti ja perinnön kautta tulleen kiinteistösaannon yhteydessä perukirja ja sukuselvitys, perinnönjakosopimus ja mahdollinen testamentti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]