Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneeraus ja maksukielto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityksen saneerausmenettelyn aloittamiseen liittyy maksukielto, jonka mukaan velallinen ei saa maksaa saneerausvelkaa. Saneerausvelkoina pidetään pääsääntöisesti kaikkia velallisen velkoja, jotka ovat syntyneet ennen saneerausta koskevan hakemuksen vireilletuloa. Päätöksen saneerausmenettelyn aloittamisesta tekee tuomioistuin. Maksukielto ei vaikuta hakemuksen jälkeen syntyneisiin niin sanottuihin uusiin velkoihin, jotka on maksettava sitä mukaa kun ne erääntyvät. Maksukielto pysyy voimassa mahdollisesta muutoksenhausta riippumatta saneerausohjelman vahvistamiseen saakka. Jos saneerausmenettely lakkaa ilman saneerausohjelman vahvistamista, maksukielto lakkaa, kun tuomioistuimen päätös velallisen asettamisesta konkurssiin tai menettelyn lakkaamisesta on annettu, jollei tuomioistuin erityisestä syystä määrää maksukiellon voimassa pysymisestä. Jos velallinen menettelyn alettua asetetaan selvitystilaan, maksukielto ja muut menettelyn aloittamisen oikeusvaikutukset lakkaavat selvitystilan alkaessa

Vastoin maksukieltoa suoritettu maksu on palautettava. Vekselin tai shekin maksu peräytyy ainoastaan siltä osin kuin maksun saaja olisi voinut kieltäytyä vastaanottamasta maksua menettämättä vekseli- tai shekkioikeuttaan jotakuta toista vastaan, jolta hän olisi voinut saada suorituksen. Jos vekselin tai shekin maksu jää peräytymättä, on se, joka olisi kärsinyt lopullisen tappion maksun jäätyä suorittamatta, velvollinen suorittamaan korvausta konkurssipesälle. Edellytyksenä korvausvelvollisuudelle on, että maksu, jos se olisi suoritettu hänelle velkojana, voitaisiin tuomita peräytymään. 

Maksukielto ei ole täysin absoluuttinen, ja lakiin sisältyykin lista poikkeuksia kiellosta. Vakuusvelkojalla on maksukiellon estämättä oikeus saada maksu velan ehtojen mukaisista, hakemuksen vireilletulon jälkeen erääntyvistä koroista ja muista luottokustannuksista. Velkoja ei voi saattaa voimaan ehtoa luottokustannusten ennenaikaisesta maksamisesta. Maksukiellon estämättä on maksettava myös työntekijöiden palkat ja työstä aiheutuneiden kustannusten korvaukset hakemuksen vireilletuloa edeltäneiltä kolmelta kuukaudelta, paitsi jos selvittäjä ilmoittaa pitävänsä tällaisen velan perustetta tai määrää riitaisena, ennen hakemuksen vireilletuloa kertyneet työntekijöiden lomapalkat ja -korvaukset, työnantajan huoltokonttoritoimintaan perustuvasta työntekijän saatavasta määrä, joka vastaa hakemuksen vireilletuloa edeltäneen kolmen kuukauden aikana työsuhteesta johtuneesta palkasta tai eläkkeestä erotettuja varoja, sekä velallisen lapselle suoritettava elatusapu siltä osin kuin elatusavulla olisi ollut etuoikeus hakemuksen vireille tullessa toimitetussa ulosmittauksessa. 

Selvittäjän päätöksellä voidaan maksukiellon estämättä suorittaa maksu velkojille, joiden saatavat ovat määrältään vähäisiä, jos se menettelyn kannalta on tarkoituksenmukaista, sekä käyttää velallisen saatava saneerausvelan kuittaukseen, jos velkojalla olisi kuittaukseen vastaava oikeus. Jollei selvittäjä toisin päätä, pankissa olevan luotollisen maksuliikennetilin tilisuhdetta ja velalliselle tulevien maksujen ohjaamista tällaiselle tilille voidaan maksukiellon estämättä jatkaa sekä lukea tilille kertyvät suoritukset pankin tiliin liittyvän luottosaatavan lyhennykseksi. Maksukiellon estämättä on myös maksettava velallisen perustamalta eläkesäätiöltä otetun lainan lyhennykset ja korot sikäli kuin se on välttämätöntä säätiön maksuvalmiuden turvaamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]