Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneeraus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneerauksen tarkoituksena on taloudellisissa vaikeuksissa olevan yrityksen toiminnan tervehdyttäminen ja velkajärjestelyn aikaansaaminen. Yrityssaneeraus voi toimia vaihtoehtona konkurssille. Yrityssaneerauksen avulla pyritään siis välttämään pohjimmiltaan kannattavan yrityksen ajautuminen konkurssiin. Yrityksen saneerauksen onnistumistodennäköisyys on sitä suurempi, mitä aikaisemmin saneeraus aloitetaan. Yrityssaneeraukseen liittyy myös erilaisia kustannuksia, joten on hyvä etukäteen selvittää yrityssaneerauksen onnistumisen edellytykset.

 

Ketkä voivat hakea saneerausta?

Yrityssaneerauksen kohteena voi olla yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta, asunto-osakeyhtiö tai taloudellista toimintaa harjoittava yhdistys tai säätiö. Yrityssaneerausta voi hakea velallisen lisäksi velkoja tai useat velkojat yhdessä. Velkoja voi hakea saneerausta, jos hänen saatavansa on selvä ja riidaton.

 

Edellytykset

Yrityssaneerauksen edellytyksenä on, että velallinen on maksukyvytön tai velallista uhkaa maksukyvyttömyys. Maksukyvyttömyydellä tarkoitetaan sitä, että velallinen on muuten kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan velkojaan niiden erääntyessä. Yrityssaneeraus voidaan kuitenkin aloittaa myös silloin, kun velallisen maksukyvyttömyyttä tai uhkaavaa maksukyvyttömyyttä ei ole todettu, mutta suuret velkojat ovat samaa mieltä velallisen kanssa yrityssaneerauksen tarpeellisuudesta.

 

Esteet

Yrityssaneerauksen esteenä on esimerkiksi se, että velallinen on maksukyvytön ja on todennäköistä, että maksukyvyttömyyttä ei saneerausohjelman avulla voida poistaa tai sen vaikutus olisi vain lyhytaikainen. Saneerauksen esteenä voi myös olla se, etteivät velallisen varat riitä saneerausmenettelystä aiheutuvien kustannusten kattamiseen. Lisäksi, jos velallinen on syyllistynyt esimerkiksi velallisen rikokseen tai kirjanpitorikokseen, voi yrityssaneerauksen aloittaminen estyä.

 

Selvittäjän rooli

Yrityssaneerauksen alkaessa tuomioistuimen on määrättävä selvittäjä, jonka tehtävänä on valvoa velkojien etua ja muun muassa laatia selvitys velallisen taloudellisesta tilanteesta, seurata velallisen toimintaa ja laatia saneerausohjelmaehdotus. Saneerausohjelmassa määrätään velallisen toiminnan jatkamisesta, varallisuudesta ja velkojen maksamisesta. Velkoja aletaan maksaa saneerausohjelman valmistuttua. Yrityssaneerauksessa voidaan alentaa maksettavien velkojen määrää, muuttaa velkojen maksuaikataulua sekä alentaa viivästyskorkoa. Saneerausohjelman käytännön toteuttaminen on ensisijaisesti velallisen itsensä vastuulla. Yrityksen tulee siis noudattaa saneerausohjelmaa, jos yritys kuitenkin laiminlyö velvollisuuksiaan, seurauksena voi olla joko yksittäistä velkaa koskevan velkajärjestelyn raukeaminen tai koko saneerausohjelman raukeaminen.

Saneerausohjelman käytännön toteuttamisen valvonta voidaan uskoa myös valvojalle.

 

Yrityssaneerauksen päättyminen

Yrityssaneeraus parhaimmassa tilanteessa päättyy silloin, kun kaikki maksuohjelman mukaiset maksut on maksettu. Yrityssaneeraus voi päättyä myös raukeamiseen. Lisäksi konkurssi voi olla syynä yrityssaneerauksen päättymiseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]