Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneerauksen vaiheet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneerauksen vaiheet voidaan karkeasti jakaa neljään eri osaan, joita ovat saneerausta koskevan hakemuksen tekeminen, saneerausmenettelyn aloittaminen, saneerausohjelman vahvistaminen sekä saneerauksen päättyminen. Yrityssaneeraus voi päättyä missä saneerauksen vaiheessa tahansa, esimerkiksi velallisen taloudellisen tilan toivottomuuden tai konkurssiin asettamisen perusteella.

Saneerausmenettelyn ensimmäisenä vaiheena on saneerauksen aloittamista koskevan hakemuksen tekeminen. Hakemuksen voi tehdä joko velallinen, velkoja tai velkojat yhdessä sekä se, jolle velallisen maksukyvyttömyys muun seikan kuin osakkuuden vuoksi todennäköisesti tulisi aiheuttamaan saamisoikeuteen perustuvia taloudellisia menetyksiä. Velkojalla, jonka saatava on riitainen tai epäselvä, ei ole oikeutta tehdä saneerausta koskevaa hakemusta. Saneerausasia tulee vireille kirjallisen hakemuksen saavuttua käräjäoikeuden kansliaan.

Seuraava vaihe on itse saneerausmenettelyn aloittaminen, josta päätöksen tekee tuomioistuin menettelyn edellytyksiä ja esteitä koskevan aloittamisharkinnan perusteella. Saneerausmenettelyn oikeusvaikutukset ovat kytketty menettelyn aloittamiseen, jolloin esimerkiksi maksu- ja vakuudenasettamiskiellot astuvat voimaan. Tuomioistuin määrää selvittäjän, jonka tehtävänä on muun muassa velallisen toiminnan valvominen ja saneerausohjelman laatiminen. Selvittäjän tehtävät kestävät saneerausmenettelyn lakkaamiseen saakka ja mahdollisesti senkin jälkeen tarpeellisessa laajuudessa.

Kolmannessa vaiheessa tuomioistuin vahvistaa velalliselle saneerausohjelman, jonka mukaan määräytyvät esimerkiksi velkojien saamien suoritusten määrät ja maksuaikataulut, sekä velallisen ja velkojien väliset oikeussuhteet yleensäkin. Saneerausohjelma voidaan vahvistaa, mikäli sille saadaan vaadittu vähimmäiskannatus velkojien keskuudesta, eikä vahvistamiselle ole muita laissa asetettuja esteitä. Saneerausmenettely lakkaa, ellei saneerausohjelmaa saada vahvistettua. 

Yrityssaneeraus päättyy, kun velallinen on suorittanut saneerausohjelman mukaiset suoritukset velkojille ja täyttänyt muut sen mukaiset velvollisuutensa. Saneeraus voi päättyä myös tuomioistuimen tekemän, menettelyn raukeamista koskevan päätöksen tai saneerausmenettelyn lakkaamisen perusteella. Koko saneerausmenettelyn lakkaamisen ohella tuomioistuin voi velkojan vaatimuksesta määrätä saneerausohjelman mukaisen, kyseistä velkojaa koskevan velkajärjestelyn raukeamaan, jos velallinen on olennaisella tavalla laiminlyönyt ohjelman mukaisen velvollisuutensa velkojalle eikä ole täyttänyt sitä velkojan asettaman kohtuullisen lisäajan kuluessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]