Minilex - Lakipuhelin

Velkajärjestely yrityssaneerauksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkajärjestelyllä tarkoitetaan yrityssaneerauksessa saneerausohjelman mukaisia velallisen saneerausvelkoihin kohdistuvia toimenpiteitä. Saneerausohjelmaan sisältyvästä maksuohjelmasta ilmenee velkajärjestelyn sisältö ja maksuaikataulu kunkin velallisen velan osalta. Velkajärjestelyn toteuttamisen keinoina ovat velan maksuaikataulun muuttaminen, velallisen maksusuoritusten määrääminen lyhennettäväksi ensin velan pääomasta ja sitten luottokustannuksista, jäljellä olevaan luottoaikaan kohdistuvien luottokustannusten maksuvelvollisuuden alentaminen, sekä maksamatta olevan velan määrän alentaminen. Käytännössä yksittäistä velkojaa koskevassa velkajärjestely voisi olla esimerkiksi seuraavan sisältöinen: Velan eräpäivä siirretään myöhempään ajankohtaan ja velan määrää alennetaan tietyllä euromäärällä.

Velkajärjestely voi sisältää myös velan maksamisen kokonaan tai osaksi kertasuorituksena tätä tarkoitusta varten otettavalla uudella velalla, taikka velkojan toimialan ja aseman kannalta kohtuullisin sijaissuorituksin. Saneerausohjelmassa voidaan määrätä velallisen velvollisuudesta maksaa velkojille lisäsuorituksia, jos velallisen taloudellinen asema saneerausohjelman aikana paranee. Lisäsuoritusvelvollisuus ei koske velallisen toiminnan jatkamiseen tarvittavia kohtuullisia varoja. Ennen muita velkojia ja keskenään yhtäläisin osuuksin lisäsuoritukseen ovat oikeutettuja ne velkojat, joiden saatavien pääomamäärää on velkajärjestelyssä alennettu, poikkeuksena viimesijaisten saatavien velkojat

Velkajärjestelyssä ei saa käyttää keinoa, joka rajoittaa velkojan oikeutta enemmän kuin on tarpeellista saneerausohjelman tarkoituksen toteuttamiseksi ja saneerauslaissa säädettyjen, velkojien keskinäistä asemaa koskevien vaatimusten täyttämiseksi. Velkojat, joilla saneerausmenettelyn ulkopuolella olisi yhtäläinen oikeus saada suoritus saatavalleen, on saneerausohjelmaan sisältyvissä velkajärjestelyissä asetettava keskenään yhdenvertaiseen asemaan. Saneerausohjelmassa voidaan kuitenkin määrätä, että velkojat, joiden saatavat ovat määrältään vähäisiä, saavat täyden suorituksen, mikäli se katsotaan menettelyn kannalta tarkoituksenmukaiseksi. 

Tuomioistuin voi velkojan vaatimuksesta määrätä saneerausohjelman mukaisen, kyseistä velkojaa koskevan velkajärjestelyn raukeamaan, jos velallinen on olennaisella tavalla laiminlyönyt ohjelman mukaisen velvollisuutensa velkojalle eikä ole täyttänyt sitä velkojan asettaman kohtuullisen lisäajan kuluessa. Mikäli saneerausohjelmaan liittyvää varojenjakokieltoa on rikottu, saneerausohjelman mukainen velkajärjestely voidaan määrätä raukeamaan niiden velkojien osalta, joiden oikeutta suoritukseen saataviensa pääomasta on ohjelmassa rajoitettu. Vaatimuksen järjestelyn raukeamaan määräämisestä voi esittää valvoja taikka velkoja oman saatavansa osalta. Tuomioistuin voi jättää vaatimuksen hyväksymättä, jos kiellon vastaisesti jaetut varat on palautettu tai niiden arvo on korvattu ja velkajärjestelyn raukeaminen olisi tämä huomioon ottaen kohtuutonta. Tuomioistuin voi myös määrätä saneerausohjelman mukaisen velkajärjestelyn raukeamaan, jos raukeamiselle on ohjelmassa määrätty muu peruste. Velkajärjestelyä ei saa määrätä raukeamaan, jos on syytä olettaa, että velallinen on menetellyt edellä mainituin tavoin kyseistä velkojaa suosiakseen.

Velkojalla, jonka osalta velkajärjestely raukeaa, on samanlainen oikeus suoritukseen kuin jos saneerausohjelmaa ei olisi vahvistettu. Velallisen ei kuitenkaan ole suoritettava velalle viivästyskorkoa velkajärjestelyn voimassaoloajalta, jollei tuomioistuin erityisestä syystä määrää toisin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]