Minilex - Lakipuhelin

Työrikokset: Työntekijäoikeuksien loukkaaminen


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Työntekijäoikeuksien loukkaamisena pidetään työntekijöiden järjestäytymisvapauden ja työntekijöiden edustajien oikeuksien loukkaamista. Työntekijäoikeuksien loukkaamisesta voidaan tuomita enintään sakkorangaistukseen.

Työntekijöiden edustajan oikeuksien loukkauksena voidaan pitää työntekijöiden edustajan irtisanomista, erottamista, lomauttamista ja osa-aikaistamista vastoin näitä koskevia säännöksiä tai työehtosopimusten määräyksiä. Työntekijöiden edustajina pidetään esimerkiksi luottamusmiestä, luottamusvaltuutettua ja yhteistoimintaedustajaa.

Työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamisena puolestaan pidetään työnantajan tai tämän edustajan taikka työntekijän menettelyä, jolla estetään työntekijää perustamasta, liittymästä tai kuulumasta luvalliseen ammatilliseen tai poliittiseen yhdistykseen. Toisaalta myös pakottamista liittyä voidaan pitää järjestäytymisvapauden loukkaamisena.

Järjestäytymisvapauden loukkaamisena voidaan pitää myös sitä, että työnantaja, tämän edustaja tai työntekijä estää luottamusmiehen, luottamusvaltuutetun, työsuojeluvaltuutetun tai henkilöstön edustajan valinnan. Mikäli on olemassa epäily näiden työntekijäoikeuksien loukkaamisesta, on tällöin hyvä olla yhteydessä lakimieheen.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »