Minilex - Lakipuhelin

Pakkokeinot ja vangitseminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vangitseminen on pakkokeino, jossa rikoksesta epäiltyä pidetään säilössä esitutkinnan loppuvaiheen sekä syytejutun oikeudenkäynnin ja rangaistuksen täytäntöönpanon turvaamiseksi. Vangitsemistoimivalta on yksinomaan tuomioistuimilla. Se tarkoittaa sitä, että vangitsemispäätöksen tekee aina tuomioistuin. Vangitsemisen tarkoitus voi olla kolmenlainen: paon estäminen, todisteiden hävittämisen ja sotkemisen tai todistelutarkoituksessa kuultavien henkilöiden painostamisen estäminen sekä rikollisen toiminnan jatkamisen estäminen.

Laissa ei ole asetettu enimmäiskestoaikaa vangittuna pitämiselle. Näin ollen vangitseminen tarkoittaa usein pitkääkin vapaudenmenetystä ja on siis pakkokeinoista ankarin. Vangitseminen voi tapahtua joko ennen tuomion antamista tai tuomion antamisen jälkeen. Molemmille tapauksille on laissa säädetty omat edellytyksensä.

Ennen tuomiota tapahtuvan vangitsemisen edellytyksenä on, että vangittavaa todennäköisin syin epäillään rikoksesta. Erityisinä edellytyksinä on lisäksi määritelty, että rikoksesta seuraa vähintään yhden vuoden vankeusrangaistus ja että on syytä epäillä, että vangittu pakenisi, peittelisi jälkiään tai jatkaisi rikosten tekemistä.

Tuomitun vangitsemisessa keskeinen peruste on henkilölle tuomittu ehdoton vankeusrangaistus.

Ketään ei kuitenkaan saa vangita tai pitää edelleen vangittuna, jos se on kohtuutonta asian laadun taikka rikoksesta epäillyn tai tuomitun iän tai muiden henkilökohtaisten olosuhteiden vuoksi. Myöskään alle 15-vuotiaana tehdystä rikoksesta epäiltyä ei saa vangita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]