Minilex - Lakipuhelin

Kiinniotto-oikeus ja vartija

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vartijan kiinniotto-oikeus perustuu yleiseen kiinniotto-oikeuteen. Vartijalla ei siis pelkän vartijana toimimisen vuoksi ole erityistä kiinniotto-oikeutta.

Yleinen kiinniotto-oikeus tarkoittaa sitä, että jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Kiinniotettavan syyllisyyden tulee olla ilmeinen eikä tapauksessa saa olla henkilöerehdyksen vaaraa. Näin ollen myös vartijalla on oikeus ottaa kiinni näistä rikoksista epäilty henkilö.

Vartijan tulee luovuttaa kiinniotettu henkilö viipymättä poliisille. Vartijalla ei ole oikeutta pitää kiinni otettua henkilöä säilössä. Vartijalla on kiinnioton yhteydessä oikeus tutkia kiinniotetun henkilön tavarat siltä varalta, että henkilöllä olisi mukanaan vaarallisia esineitä tai aineita, joilla hän voisi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille. Vartijalla on oikeus ottaa vaaralliset esineet tai aineet haltuunsa, mutta ne täytyy luovuttaa poliisille.

Vartijalla on kiinnioton yhteydessä oikeus käyttää voimakeinoja, mikäli kiinniotettava vastustaa kiinniottamista. Voimakeinojen tulee kuitenkin olla tarpeellisia ja puolustettavia suhteessa kiinniotettavan henkilön käyttäytymiseen ja muihin olosuhteisiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]