Minilex - Lakipuhelin

Laiton vangitseminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laittomalla vangitsemisella tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö vangitaan ilman, että siihen on lainmukaisia edellytyksiä. Vangitseminen puuttuu keskeisiin ihmis- ja perusoikeuksiin, kuten vapauteen ja henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, joten vangitsija voi tulla tuomittavaksi rangastukseen.

Laiton vangitseminen voi tulla tuomittavaksi esimerkiksi vapaudenriistona. Vapaudenriiston tunnusmerkistöön kuuluu, että henkilöltä  riistetään hänen liikkumisvapautensa tai eristetään hänet ympäristöstä sukelmalla hänet sisään. Rangaistus vapaudenriistosta on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Vakavammat tapaukset voidaan tuomita törkeänä vapaudenriistona, josta rangaistus on vankeutta välillä neljä kuukautta - neljä vuotta. Törkeän vapaudenriiston tunnusmerkkeihin kuuluu, että vapaudenriisto on kestänyt yli kolme vuorokautta, sillä aiheutetaan vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle, tai siinä käytetään julmuutta tai vakavan väkivallan uhkaa, ja vapaudenriisto on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Lievemmät tapaukset sen sijaan kuuluvat tuottamuksellisen vapaudenriiston piiriin. Tuottamuksellisessa vapaudenriistossa tekijä tekee rikoksen huolimattomuudesta tai hän luulee, että hänellä on oikeus vapaudenriistoon. Tuottamuksellisen vapaudenriiston rangaistus on sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Lisäksi laiton vangitseminen voi olla yhteydessä  panttivangin ottamiseen. Siinä vapaudenriistolla pyritään pakottamaan joku toinen tekemään, sietämään tai tekemättä jättämään jotakin uhalla, ettei panttivankia vapauteta tai että hänet surmataan tai hänen terveyttään vahingoitetaan. Teon tulee olla myös kokonaisuutena arvotellen törkeä. Rangaistus panttivangin ottamisesta on vankeutta yhdestä kymmeneen vuotta.

Laittomasti vangittu henkilö voi olla oikeutetu erilaisiin korvauksiin, esimerkiksi vahingonkorvaukseen rikoksen tekijältä tai korvaukseen valtion varoista tilanteissa, joissa tuomioistuin on vanginnut tai tuominnut henkilön syyttömänä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]